oktober 6, 2024

Tragedien i Hovsvatnet

Det er snart hundre år siden seks ungdommer druknet i Hovsvatnet mellom Moi og Drangsdalen. En minnestein er reist nær ulykkesstedet ved E 39 i Lund kommune.

Vi skal tilbake til oktober 1924. På gården Drange bor Theodor og Elisabeth Drange sammen med fem barn. Familien lever under enkle kår. Theodor begynner å bli gammel, han er i tillegg nesten blind. Kona er også sjukelig. Familien har allerede mistet et barn. Sønnen Ingvald døde av tuberkulose i 1916, han ble bare 17 år gammel.  

Hovsvatnet og Drangsdalen

Søndag 5. oktober 1924 er det dans og ungdomsfest på Eik i Hovsherrad. Fire av barna til Theodor og Elisabeth er på vei til Eik sammen med to venner. De har avtalt å låne en båt. Fra Skjeggestad vil de krysse Hovsvatnet på det stedet der vannet er på sitt smaleste. Da ungdomsgjengen ankommer båtleiet rundt klokka åtte viser det seg at andre allerede har reist av sted i båten de har avtalt å låne.

En gammel pram blir løsningen. Folket på Skjeggestad hører livlig skrål og lystig prat når gjengen ror av sted. Det siste stykket innover til Eik skal de gå til fots. Men så langt kommer de aldri. Prammen velter et lite stykke fra land. Ei uværsbyge med regn og storm kan ha overrasket båtfølget under overfarten. Alle de seks ungdommene ender opp i vannet, og drukner.

Ulykken skjedde i nærheten av øya i bakkant av bildet

Da ungene neste dag ikke har kommet hjem reiser far Theodor av sted for å lete. På Skjeggestad får han høre at ungdommene er blitt observert på stedet. En telefonsamtale til Hovsherrad bekrefter at festfølget aldri nådde fram til dansefesten på Eik. Nede ved båtstøet finner letemannskapene syklene. Ute på Hovsvatnet skimtes en pram, den flyter med bunnen i været. 

To gamle foreldre har i løpet av ei kort kveldsstund mistet fire barn i alderen 17-27 år. Det er sønnen Tønnes, og de tre døtrene Ane Kathrina, Ingeborg og Tea Lovise. I tillegg dør søskenbarnet deres Margit Amanda Drange og Ludvig Olaus Slethei fra Egersund. De omkomne blir funnet etter kort tids sokning. Begravelsen finner sted i Heskestad kirke lørdag 11. oktober. Prost Solberg holder en lengre tale for deltagende og sørgende slektninger.

Begravelsesfølget beveger seg sakte langs Ligningstjørna på vei mot Heskestad

Familien har i forkant av begravelsen tatt farvel med barna sine på Statens barakke i Drangsdalen. Etter at kransene er lagt på kistene beveger gravfølget seg sakte mot Heskestad kirke. Søskenflokken blir stedt til hvile i fellesgrav, mens Margit Drange begraves ved siden av sin mor.

Heskestad kirke

I Stavanger Aftenblad settes det i gang kronerulling for det gamle ekteparet. Ulykken har gjort inntrykk, og givergleden er stor. I løpet av få uker samles det inn over 1300 kroner til det hardt prøvede ekteparet. Familien skal i det minste slippe økonomiske problemer.

Den siste av barna til Theodor og Elisabeth reiste til Amerika, de hører aldri mer fra han. Theodor dør allerede i 1929, mens Elisabeth lever til slutten av 1950-tallet.

Minnesteinen ved Hovsvannet