Det bor kun 230 fastboende innbyggere i Geiranger. Hvert år får den vesle vestlandsbygda besøk av 800 000 turister fra alle kanter av verden.
Om sommeren et yrende hektisk liv med stor aktivitet. Når høsten kommer går den lille bygda i dvale. Store deler av inntektsgrunnlaget i bygda kommer fra turismen.
Tre veier fører til Geiranger. «Vannveien» med bilferge fra Hellesylt (vi tok den), eller cruiseskip inn Geirangerfjorden. Med motorisert kjøretøy er det to alternative ruter til bygda, begge via fylkesvei 63.
Veistykket fra Eidsdal med hele elleve hårnålssvinger det siste stykket ned til Geiranger har fått tilnavnet Ørnevegen, og er den eneste helårsåpne veien mellom de to bygdene. En av svingene kalles Ørnesvingen – her er det laget en stor flott utsiktsplattform.
Fra Geiranger sentrum fortsetter veien videre mot Skjåk. Denne delen av fylkesveien bærer navnet Geirangerveien.
De første cruiseskipene kom til Geiranger i 1869. Til tross for at fjorden ligger 100 kilometer fra kysten får den hvert år besøk av nesten 200 cruiseskip.
I den korte men hektiske cruisesesongen er 2-3 cruiseskip innom fjorden og Geirangerbygda hver eneste dag. På sommerstid svinger også Hurtigruta daglig innom på sin vei nordover langs norskekysten.
De største cruiseskipene har plass til 5000 passasjerer. Turismen skaper både inntekter og utfordringer. Skipene bråker og forurenser. Luftkvaliteten i Geirangerfjorden er på de verste dagene like ille som i en europeisk storby.
Horder av turister som velter ut av skipene for et kortvarig opphold på land genererer store inntekter til folket i bygda. Miljø og næring er ofte to motstridende interessefelt. Om få år er det imidlertid slutt på forurensende cruisedrift. All trafikk på de to verdensarvsfjordene skal være utslippsfri innen 2026.
Vi har leid oss hytte på Hole like ved Geirangerveien. Det er flere attraksjoner like i nærheten av hytta. I gåavstand ligger Flydalsjuvet og Westerås gård.
Flere av fossene på den nasjonale turiststien Fosseråsa ligger også nær hytta vår på Hole. Fosseråsa med et utall fosser går fra Geiranger sentrum til Storseterfossen. Den bratte turstien er fire kilometer lang.
Denne spesielle «stolen» er plassert på et utsiktsplatå på nedsiden av Flydalsjuvet. Stolen var en gave fra reiselivsnæringa i Fjord Norge til ære for dronning Sonja.
Fjord Norge skrev den gang følgende begrunnelsen for tildelingen. «Gjennom flere tiår har HMK Dronning Sonja medvirket til å løfte fram landsdelen vår med offentlige og private besøk. For hennes genuine interesse og utforsking av natur, kultur og historie er HMK Dronning Sonja tildelt Fjord Norge sin ærespris for 2003».
Flydalsjuvet er trolig den mest kjente av turistattraksjonene i Geiranger. Mange ønsker et bilde av seg selv mens de balanserer på juvkanten på utsiden av sikkerhetsgjerdene. Som bakgrunnskulisse de store cruiseskipene på den vakre Geirangerfjorden.
Fra kanten av stupet er det om lag 300 meter ned til bunnen av den dype og skyggefulle bekkekløfta. En sikker død hvis man skulle være uheldig å trå feil.
Langt der nede renner Geirangerelva. I juvet er det loddrette bergvegger, overheng, store steinblokker og større og mindre fossefall. Kløfta åpner seg opp og får en flatere og bredere profil nær utgangen. Geirangerelva renner videre nedover mot Geiranger sentrum. Juvet er helt utilgjengelig uten klatreutstyr.
Om kvelden ankret kongeskipet opp nede i Geiranger. Konge og dronning er på privat ferie med kongeskipet nordover langs vestlandskysten.
Dagen derpå observerer vi at kongeskipets lille slupp setter kursen utover fjorden med retning mot Skageflå og Knivsflå. Sluppen er tilbake etter tretti minutter. Tidsmessig passer det godt med nok et dronningbesøk til en av de to små fjellgårdene i Geirangerfjorden.