oktober 6, 2024

Ostemarked i Gouda

Hver torsdag fra april til august er det ostemarked foran Waag i Gouda. Tradisjonen med ostemarked på torget i Gouda strekker seg tilbake til 1198. Bøndene fraktet ostene til byen med hest og kjerre. Alle oster over en viss størrelse måtte innom De Goudse Waag for kvalitetskontroll og veiing før salg på markedet. Ostene ble også skattlagt. I dag fungerer bygningen fra 1668 som ostemuseum. 

Goudaosten er en halvhard ost med naturlig skorpe. Den kommer opprinnelig fra distriktet rundt byen Gouda i Nederland. I middelalderen kunne nederlandske byer få føydale rettigheter. Det innebar forrang eller monopol i forbindelse med omsetning av ost eller andre jordbruksvarer. I provinsen Holland hadde byen Gouda markedsrettigheter på omsetning av ost. All ost måtte bringes til torget i Gouda før salg. Egne ostebærere brakte varene fra bøndenes kjerrer til torget. Normalvekt på om lag 16 kg.

Osten lages av kumelk. Det var kvinnfolkarbeid å melke kuene og foredle melka til ost. Etter ysting lagres og modnes osten. Modningstiden varierer fra få måneder til flere år. Når osten modner hardner skorpen samtidig som smak og farge utvikler seg.

Goudaosten er uten geografisk beskyttelse, og som en av de mest populære ostene i verden produseres den i dag i en rekke land. I Norge startet Nittedal meieri produksjon av Goudaost så tidlig som i 1859. Goudaost var i en årrekke synonymt med gulost her til lands. Goudaosten har gjennom alle tider vært et fast innslag på norske kjøkken bord sammen med den litt fjernere slektningen brunosten. I dag selges Tine norske meierier sin Goudavariant under varemerket Norvegia.

Kilder:

http://goudsewaag.nl

https://www.tine.no/merkevarer/norvegia
https://en.wikipedia.org/wiki/Gouda_cheese