september 21, 2024

Middelburg

I dag har vi besøkt Middelburg, provinshovedstaden i Zeeland. Middelburg ligger midt på halvøya Walcheren. Byen fikk byrettigheter allerede i 1217 av grev Vilhelm I av Holland og den flamske grevinnen Johanna. Byen har lange tradisjoner knyttet til handel og utnyttelse av de nederlandske koloniene i Asia. Byen og dens herskende elite tjente seg svært rik på denne handelen.

På turen sørover øya kunne vi på lang avstand se byens høye kirketårn Lang Jan trone majestetisk i det flate landskapet. Tårnet er 90,5 meter høyt og sammen med det flotte rådhuset er nok dette byens stolthet. Kirketårnet tilhører det gamle klosterkomplekset i byen. Rådhuset regnes som et av de flotteste i Nederland. Byggingen ble påbegynt i 1452. Det sto ferdig mer enn hundre år senere. Fasaden preges av statuer av grever og grevinner fra området. I tillegg har den mektige tysk-romerske keiseren Karl V fått egen plass blant grevene på rådhusveggen.

Dagen tilbrakte vi sammen med guiden Hans og to andre tilfeldige turister fra Curacao i Karibien. Hans driver guidefirmaet Stegentochten, og har spesialisert seg på å lede turister fra fjern og nær mellom kjente og mindre kjente attraksjoner i Middelburg. Hans kjenner alle de små stiene og passasjene i byen og ledet oss dermed til områder av byen vi ellers ikke ville besøkt. Rundturen varte 2,5 timer.

(oppdateres…)

Lang Jan
Borgen i Middelburg
Porten til høyre var middelalderens «Tinder». Her møttes mann og kvinne, den ene sto på venstre side, den andre på høyre. Via buegangen over døra ble «hemmelige beskjeder om kjærlighet» sendt fra den ene til den andre
For hundre år siden var denne gata Middelburgs «Red light district», i dag et av de mer fasjonable områdene i byen
Lang Jan og resten av kirken
Grever og grevinner pryder rådhusveggen
Middelburg er stolte av sin «amerikanske president». Franklin D. Roosevelts forgjengere kom fra denne byen og både gater og universitet her er oppkalt etter han
Stjernekikkerten er en oppfinnelse som Middelburg tar æren for
Hans leder taktfast an på gjengrodde stier
Mye fint å se på vandringen gjennom byen