september 21, 2024

Alblasserdam og Kinderdijk

Natta har vi tilbrakt hos Andre og Jolanta i Alblasserdam en kort kjøretur fra byene Dordrecht g Rotterdam. De driver Bed and Breakfast La Nostra Casa som vi på det sterkeste kan anbefale. God service og kun fire kilometer i bil fra en av de mest besøkte attraksjonene i Nederland, vindmøllene i Kinderdijk.

Totalt 19 vindmøller i det fuktige polderlandskapet
Kinderdijk, utrolig flotte omgivelser
Ni av møllene kan skimtes på samme bilde
Du kan gå, sykle eller ta båt gjennom «vindmølleparken»

Kort fortalt så ligger 40 prosent av Nederland under havnivå. Dersom man ikke hadde hatt effektive pumpesystemer så ville områdene rundt Alblasserdam og Kinderdijk blitt oversvømmet av havvann i løpet av et par måneders tid. Vannmassene fra Nordsjøen ville sakte men sikkert seget inn gjennom grunnen og gjort store deler av området ubeboelig. Vannet pumpes derfor fra polderen til et midlertidig reservoar nærmere elva før vannet etter hvert havner i elva Lek (forøvrig det navnet Rhinen har når den passerer Alblasserdam) og føres bort fra området.

De aller fleste vindmøllene er fortsatt bebodd
Mulighet for båttur i idylliske omgivelser

Kinderdijk er en liten landsby lokalisert i Alblasserdam. Kinderdijk har den største konsentrasjonen av vindmøller i Nederland. Kinderdijk ligger i polderen der elvene Lek og Noord løper sammen. Polderen kalles Alblasserwaard. Området består av 19 gamle vindmøller fra 1740-tallet. 16 av møllene er bebodd, og et par av dem fungerer som museum. Mange av de gamle møllene er fortsatt i drift. I dag står to store dieselpumpestasjoner for grovarbeidet i pumpingen av vann ut av polderen. Kinderdijk ble registrert på Unesco sin verdensarvsliste i 1997.

(oppdateres…)

Kinderdijk presenterte seg fra sin aller beste side i dag
Pumpestasjon og museum