september 21, 2024

Konsert med Andrê Rieu på Vrijthof

Andrê Rieu er trolig Nederland største musikalske stjerne. Han er født i Maastricht og han bor i Maastricht der han er stolt eier av sitt eget slott nær Fort Sint Pieter. Han er adlet av kongen og har mottatt en rekke æresbevisninger.

I en alder av mer enn sytti år holder han fortsatt et høyt tempo og turner mange av de største konsertscenen rundt om i verden med Wiener-orkesteret sitt. Han var i Norge i juni 2022.

Hvert år spiller han og orkesteret minst to uker på torget i Maastricht. I år var konsertserien utvidet til tre uker. Det er mye som må tas igjen etter to år med pandemi.

Vi var 12 000 tilskuere på Vrijthof denne kvelden. Stemningen sto «i taket » allerede fra starten av, men ble enda mer magisk etter hvert som kveldsmørket senket seg over plassen
Med 12 000 mennesker på plassen blir det vanskelig for alle å se like godt hva som foregår på scenen. To storskjermer og et fantastisk lys- og lydanlegg bidro til at alle fikk en stor konsertopplevelse

Faren til Andrê Rieu var dirigent for Maastricht symfoniorkester. Unge Andrê lærte tidlig å spille fiolin. Han har musikalsk utdannelse fra universitetene i Liege, Brussels og Maastricht. Rieu er selv stolt eier av en Stradivarius-fiolin fra 1667.

Rieu er en stor beundrer av komponisten Johan Strauss og etablerte allerede i 1987 et såkalt Johan Strauss-orkester. Til å begynne med bestod orkesteret av 12 musikere. I dag har orkesteret en fast stab på om lag 60 ansatte musikere. I tillegg engasjerer Rieu og ensemblet hans kor og gjesteartister som medspillere på konsertene.

Sprudlende og glade musikanter ga alt til publikum denne kvelden
Det var utrygt for regnbyger om kvelden. Alle fikk utdelt en regnponcho. Det kom noen få dråper i løpet av konserten. Men hva gjør vel det når Andrê Rieu og Wienerorkesteret står på scenen

Hver sommer spiller Andrê Rieu på torget Vrijthof i Maastricht. Vrijthof er omgitt av en rekke verneverdige bygninger og kulturminner, museer, teater, restauranter, hoteller og barer.

Den romanske basilikaen Sint Servatius og den gotiske kirken Sint John ligger sentralt plassert i utkanten av torget. Vrijthof var militær paradeplass på 1600 og 1700-tallet. Den ble byens torg en gang på 1800-tallet.

Konserten ble avsluttet med fyrverkeri og flere ekstranummer

Vi hadde sikret oss billetter til kveldens konsert før vi reiste til Nederland. Konserten startet klokken ni om kvelden og sluttet en liten stund før midnatt.

Det var tydelig at Andrê Rieu er ei stor stjerne i Maastricht. Byen var allerede tidlig på dagen fullstappet med biler og folk. Flere hundre korister deltok i konserten. Det var deltakere fra hele fjorten ulike nasjoner i kor og orkester.

(oppdateres…)