september 21, 2024

Shubenacadie

Fra Truro kjørte vi over i dalføret som kalles Pleasant Valley. Etter en halv time var vi framme i Maitland der vi har leid oss en leilighet i et hus kloss i sjøen. Fra «godstolen» kunne vi følge tidevannet som beveger seg fram og tilbake forbi eiendommen. Vi bodde ved utløpet av elva med det vanskelige navnet Shubenacadie.

Høyvann i Fundybukta
Et koselig lite sted
Vi kunne bruke hagen som vi ønsket
I gangavstand fra huset lå Canada’s eldste fortsatt eksisterende kafe Frieze and Roy. Etablert i 1839

Shubenacadie-elva regnes av enkelte som den villeste av elvene på Nova Scotia. Den strekker seg inn til hjertet av provinsen. For oss framsto elva egentlig som ganske så rolig. Vannet rant stille utover mot sjøen. Mange steder trer store sandbanker fram i dagen. Elvebredden er noen steder omkranset av høye og bratte klipper, andre steder av flate saltvannsmyrer.

Tidevannet styres av månens påvirkning på jorda. Månen trekker vannet på jorda til seg. I tillegg påvirkes tidevannet av jordas rotasjon rundt sin egen akse. Tidevannets syklus oppsummeres i såkalte tidevannstabeller. Forskyvningen fra et døgn til et annet vil være om lag en time (tidevannet kommer inn en time seinere enn dagen før). Tidevannet er på sitt høyeste når det er fullmåne. Via Shubenacadie-elva trenger tidevannet mer enn 200 kilometer innover i landet.

Rundt omkring på kloden så ligger normal tidevannsforskjell i området 0,5-1 meter pr. døgn. Fundybukta har noen spesielle egenskaper som forsterker tidevannseffekten. Bukta inneholder store mengder vann, og den har en unik traktaktig form.

Før tidevannet. Legg merke til sandbankene i bakkant

Vannet som står på utsiden av Fundybukta, i Passamaquoddy Bay (utenfor Maine) trykker på og setter dermed vannet i Fundybukta i en rytmisk bevegelse. Når vannet først har kommet i bevegelse vil det duve rytmisk fram og tilbake. I Fundybukta er den naturlige svingningsperioden til vannmassene veldig lik som tidevannsperioden.

Effektene forsterker hverandre. Når bukta snevres inn og blir grunnere helt inne ved elveløpene tvinges vannet oppover elvebreddene. Vannet stiger kraftig i høyden. Vannet vil stige i tre timer for deretter å trekke seg tilbake. Vannet kan stige med en meter hvert 12 minutt. Det blir mer enn 4 meter i timen. I løpet av tre timer rundt 12 meter. Rekorden her i Fundybukta er på mer enn 16 meter.

Raftere og badere i elva. Strømmen går sti. Det er høyvann
Vannet har steget kraftig. Sandbankene er borte. Båtene er på vei oppover

Det er to høyvann og to lavvann hvert døgn. Tiden mellom høyvann og lavvann er gjennomsnittlig på seks timer og 13 minutter. Tidevannet kommer ikke inn som en stor bølge, men flyter sakte utover inntil sandbanker og elvedelta er dekket av vann.

Tidevannet rører opp næringsstoffer fra havbunnen og de gjørmete elvebreddene. Dette gir mat til fugler, fisk og hval. Ifølge huseieren så var det vanlig å se fiskeørn når vannet trakk seg tilbake fra elva. Verdens høyeste tidevann har bidratt til å skape dramatiske klipper langs kysten av bukta. Det er funnet veldig mange fossiler i området.

Vi hadde funnet oss to punkter der vi skulle observere vannet. Nede ved innløpet av elva, og ved Fundy Tidal Interpretive Center som ligger om lag 15 minutters kjøring lenger opp i elva. Ifølge tabellene så skulle vannet ankomme de to punktene med en times mellomrom.

Utsiktspunktet i South Maitland

Tidevannsboringer oppstår kun noen få steder i verden. I forkant av det innkommende tidevannet dannes det en stående vannbølge som beveger seg mot strømmen i elva. En slik bølge kan bevege seg med en hastighet på 15 kilometer i timen. I kjølvannet av egen bevegelse skaper tidevannsbølgen ganske så kraftige stryk i elva.

I Shubenacadie utnyttes dette til rafting. Flere selskaper tar turister med seg nedover til munningen av elva. Her venter de på tidevannet og de store bølgene.

Elverafting i Shubenacadie River