Slik reklamerer Sea Norway og stiftelsen Christian Radich for turene sine på egen nettside. Den nesten hundre år gamle seilskuta Christian Radich ligger oppankret i Bjergsted i Stavanger. Det er søndag ettermiddag, og det nærmer seg avreise.
Etter at vi møtte Christian Radich på Bømlo for tre helger siden har skuta vært tur/retur hovedbasen i Oslo. Christian Radich er stadig ute på eventyr. Nå venter en tre dagers seilas over til Lerwick på Shetland.
Denne gangen er det kun reiseleder som skal ut på tur. Husets frue fryktet bølgeskvulp og høye dønninger. Hun valgte derfor å holde seg hjemme. Reiseleder fikk likevel lov til å reise på tur alene. Enkeltmansutflukter blir nok heller unntak enn regel. Det er tross alt kjekkest å oppleve ferieturer i sammen.
I den sammenheng kan det jo passe med noen få episke linjer:
Takk kjære kone
som vokter vår trone
Hund, (barn), hus og hage
må deg nå behage
Mannen din på seiltokt dro
ensom du tilbake sto
Neste gang DU får din sjanse
det vil gjenopprette balanse (i reiseregnskapet)
Reiseleder er jo egentlig en skikkelig landkrabbe. Han har likevel satt sjøbein før, og frykter egentlig ikke overfarten til de britiske øyene. En gammel pakke med «Postafen» er av beredskapshensyn pakket med i bagasjen. Her hjemme er det meldt om solrike sommerdager og flau vind. Det blir det mest trolig også på turen over Nordsjøen til Shetland.
Strekket fra Vestlandet til de britiske øyene har norske sjøfolk forsert i mer enn tusen år. Den første kjente seilasskildringen over til England skriver seg tilbake til år 793. Mest trolig var de norske vikingene på besøk på øyene i Nordsjøen mye tidligere enn det.
Distansen Stavanger-Lerwick er på om lag 271 nautiske mil. På landjorda tilsvarer det 519 kilometer. Med fulle seil og nok av vind i ryggen gjør skuta maksimalt 14 knop. I teorien kan turen over Nordsjøen gjøres unna i løpet av et døgn. Slik blir det ikke denne gangen. Etter planen skal vi skal ankre opp i Lerwick om tre dager.
Christian Radich er en såkalt fullrigger. Den har tre skipsmaster med både store og små tverrgående råseil. Stormasta rager nesten 38 meter over dørken. De to andre mastene, forremast og kryssmast er hakket lavere. Råseilene består av 15 skværseil, 11 stagseil og 1 mesanseil. De 27 råseilene dekker til sammen et areal på nesten 1400 kvadratmeter.
Skutas totale lengde (inklusiv det 10 meter lange baugspydet) er på 73 meter. Bredden er rett under 10 meter. Det 663 tonn tunge seilskipet stikker 4,7 meter ned i sjøen. Christian Radich’s egen Catepillarmaskin yter en effekt tilsvarende 900 hester. Ved bruk av motorkraft går skuta med en marsjfart på 10 knop.
Christian Radich har en helt ordinær skipsbesetning. I tillegg til kaptein og styrmenn har skuta maskinsjef, tømmermann, båtsmann, stuert, kokk, sersjant og matros. Vanligvis 18 i antallet. I tillegg har skuta plass til 88 betalende medseilere, såkalte kadetter.
Vi kaster loss og vinker farvel til gamlelandet. Skuta siger sakte ut fra Vågen i Stavanger. Da gjenstår det bare å krysse fingrene for solrike dager, masser av god vind og «en opplevelse utenom det vanlige» på ferden vår over til Shetland.
Kilder: www.radich.no
NB! Vanligvis brukes det kun originale bilder og videoer på nordmennpaatur.no. Bilder og film i dette innlegget er lastet ned fra Christian Radich sin egen hjemmeside.
«Bilde, kartskisse og video: Christian Radich»
Introfoto : «Nordsjøen 2023», fotograf Anders Solberg