oktober 4, 2024

Ankomst Shetland

Natta hadde Christian Radich tilbrakt i det avskjerma sundet mellom Lerwick og øya Bressay. Klokka ni om morgenen klappet skipet til kai i Lerwick.

Etter diplomutdeling, applaus og godord fra kaptein Oddrun Bø mønstret fem av medseilerne av skuta. Skipets logg viste at 341 nautiske mil var unnagjort.

Tre nye medseilere skulle mønstre på for videre seilas til Bergen. Etter en rundtur på øya og et døgns hvile satte mannskap og medseilere kursen videre mot Bergen. Takk for fin tur!

Christian Radich ved kai i Lerwick

Reiseleder hadde andre planer. Sjølivet var kjekt og opplevelsen som sagt noe helt utenom det vanlige. Været hadde også vært på sjøfarernes side. Strålende sol i nesten to dager.

Shetland er den nordligste av de skotske øygruppene. De om lag 100 større og mindre øyene ligger 200 kilometer nord for kysten av det skotske fastlandet. 15-16 av øyene er bebodd. Det som gjerne omtales som hovedstaden, Lerwick, ligger på hovedøya Mainland.

Shetland har mange øyer og dermed også mange ferger. Ferga Dagalien trafikkerte strekket mellom Mainland og øya Yell
Fiske er fortsatt en av de viktigste næringsveiene på Shetland

Shetland har omtrent 22 000 innbyggere og flesteparten av disse bor på Mainland. Shetland er et av 32 skotske fylker. Lerwick ligger på 60 breddegrad. Nærmeste by er Bergen.

Vikingene ankom øyene en gang på 700-tallet. De innfødte pikterne som fram til da hadde befolket de nordlige deler av Skottland forsvant omtrent samtidig fra området. Vikingene innførte det norrøne språket norn og ga øyene navnet Hjaltland.

Mange veiskilt med tilleggsinfo på språket norn. Matbutikken i bygda brukte det norskklingende navnet Eid
«Med logum skal land byggja». Det ligner vel mistenkelig på det norske ordspråket «Med lov skal land bygges»
Et lite steinhus med fiskegarn på taket. Garnet skal holde måkene unna
Typisk Shetlandshus med piper på begge endevegger

De to nordlige skotske øygruppene var en del av det norske riket (veldet) fra vikingtid til 1468 da danskekongen pantsatte øyene til den skotske kongen. Pantet ble aldri innløst, og fra denne tid har Shetland og Orknøyene vært en del av det skotske riket.

Fylket Shetland har indre selvstyre og administreres i dag av Shetland av Shetland Islands Council (SIC).  

Shetlands høyeste fjell Ronas Hill er 450 høyt. Bygningen i forgrunnen hadde tidligere fungert som skole. Lærerbolig i nærmeste ende, klasserom i resten av bygget
Shetland har mye fin natur. Kystlandskapet i nordvest er nok det flotteste området