Northlink ferries trafikkerer havstrekningen mellom Shetland, Orknøyene og fastlandet. Selskapet har fergene Hamnavoe, Hrossey og Hjaltland. Dagens etappe mellom Lerwick og Kirkwall på Orknøyene tar om lag fem timer.
Ved avreise ble vi informert av at det lå an til grov sjø med store bølger. Folk fikk muligheten til å trekke seg fra seilasen og utsette avreisen til en annen dag. Det så ut til at de fleste valgte å reise.
Orknøyene er i likhet med Shetland ei øygruppe og et fylke i Skottland. Øygruppa består av rundt 200 små og store øyer. Den største øya heter også her Mainland. Det 11 kilometer brede sundet Penthland Firth skiller den sørligste av Orknøyene fra fastlandet.
Største by og administrasjonssenter er Kirkwall. Den andre byen på øyene heter Stromness. Til sammen har de to byene litt under halvparten av av Orknøyenes 19 000 innbyggere. Orknøyenes flagg er identisk med det norske, med unntak av at det hvite i det norske er gulfarget i Orknøyenes flagg.
Orknøyene og Shetland har historisk sett mange fellestrekk. Begge øygruppene var befolket av piktere, vikinger og senere skotter fra fastlandet.
Orknøyene var et norsk jarledømme gjennom vikingtiden og middelalderen. Orknøyene ble trolig befolket av nordmenn på 600-tallet.
I 875 tok Harald Hårfagre kontrollen over Shetland og Orknøyene. På slutten av 800-tallet innledet den den norske jarlen Ragnvald Mørejarl en 300 år lang periode styrt av norske jarler.
Senere overtok de skotske jarlene kontrollen over øygruppen. De skotske jarlene tilhørte husene Angus, Strathearn og Sinclair.
I 1468 pantsatte danskekongen Christian I de to øygruppene i forbindelse med datterens giftemål med den skotske kongen Jacob III. Pantet ble som kjent aldri innløst.
Fra 1472 annekterte den skotske tronen Orknøyene og Shetland. Orknøyene styres i dag av det lokale regionrådet Orkney Islands Council.