september 21, 2024

Et dueslag i stein

På eiendommen til Hall of Rendall står en gammel steinbygning. Det underligge byggverket er fra 1648. Jeg trodde først det var et slags stabbur.

Skottene kaller slike steinhus for «doocot». I England omtales de som dovecotes». På norsk heter det dueslag. En «doocot» er altså en steinstruktur som er laget for å huse duer.

Dueslaget kan stå for seg selv, eller være del av et annet bygg, eksempelvis et hus eller en låve. De kan ha ulik form og utseende. Noen er rektangulære, andre runde eller helt kvadratiske. Den siste typen er den vanligste. Som regel har de firkantede husene skrått tak av stein eller skifer.

Dueslaget inneholder små rom, “pigeonholes”, hvor fuglene kan bygge reir. Duene kom seg inn i bygningen gjennom et hull i taket, mens bonden hadde tilgang til steinhuset gjennom ei liten dør.  

Duer har blitt holdt som husdyr i tusenvis av år. I tider med dårlig tilgang på mat kunne duer være et godt tilskudd til det daglige kostholdet. Dette gjaldt særlig for velstående mennesker. Unge duer som kalles «squabs» i England og «peesers» i Skottland, ble ansett som en delikatesse.

Her på Orknøyene er det påvist hull etter duereir ved det 5000 år gamle oldtidsanlegget på Skara Brae. Folkene i Midtøsten har til alle tider holdt duer. Romerne var også entusiastiske dueholdere.

I Roma og Firenze kunne duehold være en betydelig inntektskilde. Der fantes det dueslag med plass til flere tusen fugler. Fuglene måtte fôres, og særlig fôringen av de unge fuglene var arbeidskrevende. Romerne betalte god lønn til ansatte som tygget lyst brød til en velling. Denne vellingen ble deretter fôret ut som mat til de yngste fuglene.  

I Iran bygges dueslag vanligvis i kjegleform og av mudderstein. Dueslagene plasseres ofte utover på jordene der møkka fra duene brukes som gjødsel til frukt og grønnsaker. De gamle egypterne benyttet seg også av duer. I Egypt ble brevduer brukt til å transportere meldinger. Det kunne ta 2-3 dager å sende «et brev» fra Damaskus til Kairo.  

Det var normannerne som introduserte duehold og dueslag i Storbritannia. Dueslagene var alle av bikubetypen. Det eldste dueslaget i Storbritannia befinner seg i Garway i Herefordshire. Det er fra 1326. De eldste skotske dueslagene stammer fra 1500-tallet. Steinhuset her i Rendall er det eneste i sitt slag på Orknøyene.

Kilder: Informasjonsmateriell Hall of Rendall

Kjekt at noen tar vare på slike unike byggverk, og ikke minst åpner gården sin slik at besøkende kan komme innom og kikke
En liten åpning nede til høyre leder inn i dueslaget
Veggene i dueslaget er fire fot tykke. De flate hellene som stikker ut fra veggene på skulle hindre rotter i å ta seg oppover i bygningen.