september 21, 2024

Scapa Flow og første verdenskrig

Scapa Flow (av norrønt Skalpaflói) er navnet på sundet som ligger mellom Mainland og øyene Hoy og South Ronaldsay. Sundet er omgitt og vernet av en rekke øyer, holmer og skjær. På grunn av sin beskyttede beliggenhet, ble Scapa Flow nyttet som flåtehavn av den britiske marinen under både første og andre verdenskrig.

Da første verdenskrig tok slutt i november 1918, ventet verden spent på utfallet av fredsforhandlingene. I mellomtiden ble den tyske krigsflåten, bestående av 74 skip og nesten 1800 soldater, forvist til Scapa Flow på Orknøyene.

Fredsforhandlingene i Versailles kom virkelig til å trekke ut i tid. De neste åtte månedene ble de tyske soldatene fullstendig isolert om bord på skipene i Scapa Flow. De fikk verken motta post eller bevege seg inn til land. Dager ble til uker, og uker til måneder. Situasjonen framsto som stadig mer utfordrende.

Partene fra krigen så ikke ut til å lande noen løsning. Den britiske flåten, som tidligere hadde voktet området valgte å legge ut på tokt. Den 21. juni 1919, bare dager før den endelige fredsavtalen i Versailles ble signert, tok den tyske admiralen Ludwig von Reuter en dristig beslutning. Han beordret at alle tyske krigsskip skulle senkes. Det var en handling som gikk direkte imot hans egen regjerings ønsker og befalinger.

Det svarte, hvite og røde flagget til tyske keiserlige marinen gikk helt til topps før alt av skott, ventiler og luker ble åpnet. Vannet flommet inn, og mannskapene forlot fartøyene. De britiske skipene gjorde raskt vendereis til Scapa Flow, men de kom for sent. I løpet av de første fem timene sank 52 av de 74 tyske krigsskipene.

Tyskerne ble beskyldt for å ha å ha brutt våpenhvilen. Det resulterte i at britene tok 1774 tyske krigsfanger. I tillegg ble ni tyske soldater skutt av de britiske styrkene. De skulle bli de aller siste ofrene i den verdensomspennende konflikten.

Det var en utbredt oppfatning i Tyskland at det var mer ærerikt å senke egne skip enn å la britene ta kontroll over dem. Da de tyske soldatene returnerte til hjemlandet ble de mottatt som helter. Ludwig Von Reuter mottok en streng reprimande fra britene. Handlingen ble likevel vurdert som et symbol på tysk motstand og nasjonal stolthet.

10 slagskip, 5 slagkryssere, 5 kryssere og 44 torpedobåter møtte sin skjebne i Scapa Flow. Sundet er på det meste 60 meter dypt, med en gjennomsnittlig dybde på rundt 30 meter.

Til tross for at krigsskipene var til fare for annen sjøtrafikk, bestemte de britiske marinemyndighetene i første omgang å la dem ligge. I tiden mellom 1922 og 1930 ble flesteparten av fartøyene likevel hevet og skrotet. I dag hviler kun syv av skipene fra første verdenskrig i Scapa Flow.

De syv vrakene fra første verdenskrig er kun synlig for dykkere. Dette skipet, SS Reginald, et såkalt blokkeringsskip som ligger mellom Glimbs Holm og øya Burray er fra andre verdenskrig

Kilder:

www.wikipedia.org, Scapa Flow

Jareg, Kirsti MacDonald, Øyene i vest