På veien nordover tok vi en stopp ved Parco Archeologico di Paestum. Rundt år 750 BC etablerte grekerne sin første koloni i den nordlige delen av Napoli-bukta. Kolonien het Kyme, og den ble grunnlagt av utvandrere fra moderbyen på øya Evvia i Hellas. Rundt byen anla de et jordbruksområde. Kyme utviklet seg til å bli en mektig og velstående by.
I årene framover mot 500 BC etablerte grekerne en rekke kolonier langs kysten av det sørlige fastlands-Italia og på Sicilia. Poseidonia (Paestum) og Elea (Velia) er eksempel på to slike kolonier. Området kalte de Magna Graecia.
Hva var så årsaken til opprettelsen av kolonier? Befolkningsvekst kan ha ført til økt konkurranse om ressurser, noe som igjen kan ha resultert i konflikter og spenninger. I slike situasjoner kan den ene av partene ha valgt å forlate moderbyen for å etablere seg på et nytt sted. Andre årsaker kan være knyttet til handel og ønsket om å kontrollere strategisk viktige punkter på havet. Stredet mellom Sør-Italia og Sicilia er et eksempel på det siste.
De opprinnelige innbyggerne i områdene som kolonistene annekterte ble trolig nedkjempet, kuet eller fordrevet. Over tid kan det likevel se ut til at den opprinnelige befolkningen inngikk samarbeid med grekerne. Dette førte til at kulturen og handelsvarene til grekerne spredde seg på det italienske fastlandet.
Koloniene etablerte tidlig en form for felles organisasjon. Allerede fra 700-tallet BC utviklet de nye bystatene en gjennomtenkt byplan sentrert rundt en agora (torg). Mange av koloniene kan vise til imponerende byggverk og store offentlige plasser. Grekerne innførte tidlig et politisk system med en form for råds- eller folkeforsamling. De nye koloniene var ikke underlagt moderbyene.
Grekerne skapte felles identitet gjennom helligdommene de bygde. Koloniene fungerte som sentre for handel, filosofi, kunst og vitenskap. Mange av byene var kjent for sine keramikk – og metallarbeider. Byene og de omkringliggende områdene produserte vin, olivenolje og andre jordbruksprodukter.
Kilder:
Ødegård, Knut, Gresk og romersk historie, Pax forlag 2019
www.wikipedia.org, Paestum
Informasjonsmateriell Parco Archeologico di Paestum