Etter en dag i Roma setter vi oss på toget. Første stopp er en industriby på kysten av Toscana, nemlig Pisa. Togturen langs kysten tar tre timer. Pisa, en by med omtrent 95 000 innbyggere ligger ved bredden av elven Arno.
Pisa har variert industri, er med sine to flyplasser og sin beliggenhet ved det Liguriske hav og elva Arno ett trafikk-knutepunkt i Italia, har eget universitet, kjent for Pisa-undersøkelsen (kartlegging av ungdomskoleelevers skoleferdigheter), og er fødeby til ett av vår tids største genier Galileo Galilei. Men hovedårsaken til at turister besøker byen er ett spesielt tårn som heller mot den ene siden…
Vi har satt av en dag i Pisa, og målet er klart – det skeive tårnet. Byggingen av marmortårnet startet i 1173, og allerede etter byggingen av den tredje av de åtte etasjene begynte tårnet å helle. Stillstand i byggingen i hundre år førte til at fundamentet fikk sette seg, noe som trolig hindret at tårnet raste sammen. Under videre bygging forsøkte man å kompensere hellingen ved å bygge etasjene høyere på den korteste siden. Dette forsterket bare problemene, og tårnet ble enda skeivere. Tårnet sto ferdig på 1300 – tallet.
Tårnet er plassert på Mirakelplassen i tilknytning til den store katedralen. Tårnet er 55,86 meter høyt på kortsiden, og 56,70 meter på den høyeste siden. Diameteren er 4,09 meter på bakkenivå og 2,48 meter i toppen. Vekten er beregnet til 14 500 tonn. Tårnet har 294 trappetrinn.
På midten av 1960 – tallet ble en internasjonal ekspertgruppe nedsatt med formål å hindre at tårnet skulle rase i sammen. Etter å ha vært stengt i flere år, ble tårnet gjenåpnet i 2001. Helningen er idag fire grader i sørlig retning. Mange har gjennom årenes løp forsøkt å beregne når tårnet vil rase sammen. Med de siste utbedringene regner man med at det skeive tårn fortsatt vil stå oppreist i flere hundre nye år.
Midt på Piazza dei Miracoli ligger et imponerende byggverk oppført i romansk arkitektur. Duomo de Pisa, selve katedralen regnes som ett av de mest hellig stedene i Italia. Sammen med det skeive tårnet, er den også en av de mest fotograferte bygningene i landet. Grunnsteinen ble lagt ned i 1093, og den italienske arkitekten Buscheto som sto bak bygget ligger begravet i en av buegangene i byggets fasade. Katedralen er fortsatt en aktiv kirke, og den arkitektoniske stilen i Dumoen sees idag i mange kirkebygg i Toscana.
Den nest eldste bygningen på Mirakelplassen er dåpskapellet, forøvrig det største dåpskapellet i Italia. Bygningen ble reist mellom 1152 og 1363, og er et fantastisk eksempel på en blanding av romansk og gotisk arkitektur, der hver etasje er bygget i ulik stil. Dåpskapellet er 55 meter høyt.
Palazzo della Carovana, en av de store bygningene på plassen Piazza dei Cavalieri. Tidligere hovedkvarter for ridderne i Santo Stefano – ordenen, idag hovedkontor for Høyskolen i Pisa.
Det skeive tårn i Pisa står stødigere enn noen gang, men det kunne fort ha gått galt. En uoffisiell historie fra 2.verdenskrig forteller at amerikanske styrker ødela en rekke tårn i Pisa da disse ble oppfattet å være potensielle farlige bygninger. Det skeive tårn sto også for tur, men ble heldigvis reddet i siste øyeblikk. Takk og pris for det!