september 21, 2024

Firenze med San Lorenzo

Siste dag tilbringes i Firenze. Det er tredje gang vi besøker byen så vi føler at vi begynner å bli kjent, i alle fall i de mest sentrale bygatene. Men å gå i storbyer på sommerstid (med eller uten barn) er ikke nødvendigvis det lureste man kan finne på. Varmen er og blir en belastning, og det er langt å reise til nærmeste badeplass.

På Piazza del Duomo, midt i Firenze ligger den store katolske domkirken Santa Maria del Fiore. Kirkebygget med ett areal på 8,3 dekar kan huse inntil 30 000 mennesker. Kirken er oppført i stein, både rød, grønn og lys marmor. Den karakteriseres av en enorm rød kuppel, som fram til Peterskirken i Roma ble bygget, var den største i sitt slag.

Basilika Santa Maria del Fiore

I 1296 tegner arkitekten Arnolfo de Cambio grovskissene til bygningen som det skal ta nesten 600 år å fullføre. Santa Maria del Fiore har som mange av de andre store kirkebyggene i Italia et frittstående kampanile eller klokketårn. Andre slike kjente klokketårn er det skjeve tårnet i Pisa, og den høye kampanilen på Markusplassen i Venezia. Giottos klokketårn, fullføres i løpet av en tjueårsperiode midt på 1300 – tallet.

Basilika San Lorenzo

San Lorenzo – kirken regnes av mange som byens eldste. Kirken ble innviet allerede i år 393. På begynnelsen av 1400 – tallet ble den gjenstand for en lengre periode med store ombygninger. Den kjente arkitekten Filippo Brunelleschi var ansvarlig for det opprinnelige arkitektoniske uttrykket. Kirken er bygget i klassisk renessansestil. Kirken har en litt røff steinfasade. Det velstående Firenze-dynastiet Medici finaniserte en rekke av byens renessansebygninger. Flere medlemmer i den berømte familien er gravlagt inne i kirken.

Torgbodene på San Lorenzo – markedet

Like ved San Lorenzo – kirken finner vi markedet med samme navn. Markedet består egentlig av to markedsplasser. I Mercato Centrale – bygningen finner vi innendørsmarkedet med salg av kjøtt og andre spiselige produkter. I gatene i nærheten av den spesielle kirkebygningen ligger salgsbodene på rad og rekke. I hundrevis av salgsboder bys det fram klær, lærprodukter, souvenirerer og en rekke andre varer. Når man beveger seg nedover gjennom folkemengden er det gode muligheter til å teste pruteferdighetene. Selgerene er ivrige og pågående, her er det muligheter for gode kjøp hvis man spiller kortene sine på rette måten.

Salgsbodene ligger tett på markedet

I Firenze ligger de store flotte kirkene på rekke og rad. Basilikaen Santa Maria Novella er en gotisk kirke som ble tegnet av to lokale dominikanermunker på midten av 1200 – tallet. På 1400 – tallet laget man en renessansefasade på den ene siden av kirken. Denne fasaden er oppført av hvit og svart marmor.

Basilika Santa Maria Novella