Da er det blitt nest siste dag i Hellas. Vi har gjemt den trolig gjeveste attraksjonen til slutt, i dag skal Akropolis bestiges. Før vi reiste ned til Hellas var vi i likhet med mange andre turister av den oppfatning at Akropolis var det store tempelet på en fjelltopp midt i Athen. Slik er det ikke. Akropolis er navnet på fjellet, det store tempelet heter Parthenon. I tillegg finnes det flere andre flotte byggverk oppe på det 150 meter høye fjellplatået. Akropolis besøkes hvert år av 30-40 millioner mennesker.
Mange byer har sin egen «Akropolis», og begrepet betyr egentlig øverste bystat. I tidligere tider bosatte folk seg gjerne på høyereliggende områder for å kunne forsvare seg, vanligvis på en høyde med bratte sider og god utsikt. Slik er det også på Athens Akropolis. Det 30 dekar store marmorplatået omkranses av stupbratte fjellsider på alle kanter. Hit valfartet antikkens athenere for å tilbe gudene. Rundt fjellplatået vokste det fram en by som med årene har bredt seg utover hele Attikasletten. I dag bor hele 45 prosent av den greske befolkningen innenfor Athen sine bygrenser.
Akropolisplatået var trolig i bruk som tilfluktssted allerede i mykensk tid (1500-1200 BC). Det ble reist palass og murer på høyden som både fungerte som festning og helligdom. Senere skulle tyrannen Peisistatos skape noen flotte bygninger der oppe, men disse ble ødelagt av perserne i år 480 BC.
Tidlig på 400-tallet BC var Athen på høyden av sin storhetstid. I 477 BC ble Athen ledende bystat i det deliske sjøforbund. De aller fleste statene i og rundt Egeerhavet ble medlemmer i forbundet. Alle måtte betalte avgift til Athen, som på sin side sto for etablering og drift av felles skipsflåte.
Herredømme på havet, og store inntekter fra sølvgruvene i Laurion skapte både skatteinntekter og posisjon. Det deliske skipsforbundet ble etter hvert et athensk imperium. I 454 BC ble forbundskassen flyttet fra øya Delos til Athen, og forbundet skiftet navn til det attiske sjøforbund.
Fra 450 BC var strategen Perikles ledende politiker i Athen. Han ble leder i en politisk stabil og svært bemidlet by. Perikles satte i gang byggingen av mange av de store og monumentale byggverkene som vi idag kan se både på og rundt Akropolis. Fra dette tidspunktet ble Akropolis utelukkende brukt som helligdom for gudene.