Julemarkedtradisjonen står sterkt i Tyskland. Det er vel få andre som kan julemarked slik som tyskerne. Tradisjonen går helt tilbake til 1434 da byen Dresden gjennomførte det aller første tyske julemarkedet. I dag arrangeres Weihnachstmärkte og Christkindlmärkte i hver eneste krik og krok av Tyskland. Rundt 2500 julemarkeder trekker hvert år til seg 160 millioner besøkende.
Kalde, mørke førjulskvelder med hvit jul er gjerne passé. Desembersnø er blitt en sjeldenhet, men julemarkedene holder likevel stand. Tyskere og turister valfarter til markedene. Det handler om opplevelse, fellesskap og tradisjoner. Det største av av de 6-7 julemarkedene i Mainz finner sted på markedsplassen ved Mainzer Dom. Det åpner opp om lag fire uker før jul, og varer fram til lille julaften.
Lokale kremmere og andre handelsfolk etablerer seg i små trehytter på torget. Hovedmarkedet har mer enn hundre slik boder. Der selges alt fra tradisjonelle tyske matvarer som gløgg, pølser, stollen, bretzels og lebkuchen til julepynt, lys, leker og andre håndverksprodukter.
I tillegg til småhandel og bevertning er det vanlig med musikk, karuseller og andre aktiviteter til glede for store og små. Markedssalget betyr mye for den lokale økonomien. De tyske julemarkedene genererer årlig inntekter på mer enn 5 milliarder euro.
Den mer enn tusen år gamle Mainzer DomUngene elsker dyrene på karusellenSukkerfaktoren er høy på julemarkedeneDen 16 tonn tunge sandsteinmonolitten Heunensäule ble reist i Mainzer Doms tusenårsjubileum i 1975. Søylen er 6,40 meter høy og har en diameter på 1,20 meter. I førjulstiden danner Heunensäule sentum for alle julelysene som spennes utover markedsplassenNedre del av Heunensäule er laget av den tyske kunstneren Gernot Rumpf. Søylefoten viser scener fra byens historie. Søylen er et kjent landemerke i Mainz og en populær attraksjon for turister og byens egne innbyggereBåde store og små kan kose seg på karusellenNoe for enhver smakMange vakre og forseggjorte bygninger omkranser torgplassen og markedsbodeneDen fargerike toppen på Heunensäule står kun på søylen i førjulstidenPå formiddagen er det god plass på WeinarchtsmarktByggingen av Mainzer Dom startet i år 975 Løveapoteket i Mainz. Trolig en av de finest dekorerte bygningene i byenStallen og krybben sto utstilt foran kirkenDen angelsaksisk benediktinermunken Bonifatius, født 675, led martyrdøden i Dokkum i Friesland i 754. Han ble senere helgenkåret og fikk da navnet St. Bonifatius. Fra 746-754 var han biskop i Mainz. Han ble gravlagt i Fulda i HessenLange rekker med små treboderLys av honningHåndskårne dekorative figurer i julepyramidenFargerike produkter av lærDen 11 meter høy julepyramiden er fylt med figurer av lokale legender, Den står bak sikkerhetssperringene ved hovedinngangen til markedet.Rista kastanjer hører med på et skikkelig julemarked.Mørket har senket seg, og det øker på med besøkende på markedetI tillegg til hovedmarkedet er det flere mindre julemarkeder spredt rundt i byen, inkludert på Schillerplatz, Hopfengarten, Schloss-Innenhof og Bahnhofsvorplatz.Denne karusellen sto på det mye mindre markedet på SchillerplatzHvis du vil unngå de største folkemengdene er det lurt å besøke markedet tidlig på dagen. Men atmosfæren er en helt annen når mørket senker seg og lysene tennesI denne boden gikk det i kjøtt og pølser. Det tyske kjøkkenet er enkelt, men likevel veldig godtMye folk og god stemning på Marktplatz i MainzLang kø foran boden med pannekakerHelstekt gris på grillenTyskland er kjent for sine gode pølserEt lite nisseorkester spiller julesangerPå lørdagskvelden var det enormt med folk på julemarkedet. Det var nesten umulig å bevege seg mellom bodene. Den rosa bygningen i bakgrunnen er det offisielle Gutenberg-museet. Det var i øyeblikket stengt på grunn av restaureringNatten har senket seg i stall og stue. Mainzer Dom lyser opp i kveldsmørket
Kilder:
www.weinachtsstadt-mainz.de
Bakst, Alex, A visit to Germany’s Christmas markets, Spiegel online, 2006