april 3, 2025

Kazimierz

Det har bodd jøder i Kraków siden 1200-tallet. I 1264 utstedte storhertug Bolesław Kalisz-privilegiet. Charteret ga jøder i Polen beskyttelse mot vold og diskriminering. Dette i en tid hvor jødene ble utsatt for hat og forfølgelse i flere områder vest i Europa.

Kalisz-privilegiet ga jøder anledning til å handle og reise, til utøvelse av egen tro og til å avsi dom i saker omfattet av jødisk lov. Privilegiene skapte trygge rammer for den jødiske befolkningen, og la på det viset til rette for økonomiske utvikling og velstand i riket. Mange jøder valgte Kraków som sin hjemby.

I 1335 proklamerte kong Kasimir III at et område sør for sentrum av Kraków skulle kalles opp etter ham selv. Byen Kazimierz så dermed dagens lys. I 1362 beordret den samme kongen byggingen av en bymur rundt Kazimierz. Mange av Kraków’s borgere valgte å flytte ut og bosette seg i Kazimierz. Det første århundret skulle jøder og etniske polakker leve i fredelig sameksistens.    

På 1400-tallet opplevde Kraków-jødene både motgang og intoleranse. I 1407 kom det til opptøyer mot jødene. I 1494 la en omfattende brann store deler av Kraków i ruiner. Det påfølgende året beordret den polske kongen Johan Albrecht I at den jødiske befolkningen skulle flytte ut av Kraków sentrum og bosette seg i Kazimierz.

Jødene innrettet seg etter pålegget fra regenten. De etablerte en by i byen. Jødekvarteret, Oppidum Judaeorum, dekket kun en femtedel av arealet, men huset likevel halvparten av innbyggerne i Kazimierz. I 1553 ba det selvstyrende jødiske fellesskapet bystyret i Kazimiers om tillatelse til å reise mur rundt jødekvarteret.  

Oppidum etablerte seg raskt som et åndelig og kulturelt sentrum for den jødiske befolkningen. Geistlige, kunstnere, håndverkere og handelsfolk strømmet til. Jødene gikk sammen om å bygge små og store synagoger. Flere av disse eksisterer fortsatt. 1500- og 1600-tallet ble en blomstringstid for Kazimierz, og tilstrømningen av jøder utenbys fra førte til at murene som omkranset jødekvarteret måtte utvides.  

Alt har en ende. I 1782 avgjorde den tysk-romerske keiseren, Joseph II at det selvstyrende jødiske fellesskapet skulle oppløses. I etterkant av den tredje polske oppdelingen i 1795 ble Kraków innlemmet i Østerrike. Kazimierz mistet posisjonen som selvstendig by og ble fra da av en bydel i Kraków. I 1822 ble murene revet og skillet mellom den polske og den jødiske befolkningen var dermed borte.

Da andre verdenskrig startet bodde det rundt 70 000 jøder i Kraków. Mange av disse var bosatt i Kazimierz. I mai 1940 kunngjorde Hans Frank, leder av det tyske Generalguvernementet i Polen, at «Kraków skulle bli den rasemessig reneste byen i det tredje riket». Noen måneder senere, i mars 1941 startet deportasjonen av den jødiske befolkningen fra Kazimierz og andre områder av Kraków til den nyopprettede ghettoen i Podgórze, kun et steinkast sør for Kazimierz.

Man kunne gjerne se for seg at volden mot jødene skulle ta slutt når krigen var over. Slik skulle det ikke gå. I august 1945 overfalt og raserte en rasende mobb det som var igjen av Kazimierz. Under Kraków-pogromen ble den store Kupa-synagogen påtent og ødelagt. Krigen og pogromen bidro langt på vei til å utradere de siste restene av den jødiske kulturen i Kraków.

I etterkant av Berlin-murens fall fikk Kazimierz sin renessanse. Dette dels som en effekt av Spielberg’s film om Schindler og Kraków-jødene. Flere av scenene i «Schindlers liste» ble filmet i Kazimierz.

I dag kan man igjen oppleve pulserende storbyliv i Kazimierz. I nærområdet til de gamle synagogene ligger et stort antall jødisk drevne restauranter, barer, bokhandlere og suvenirbutikker. Et bilde på at det jødiske livet i Oppidum Judaeorum, Kazimierz og Kraków ikke bare er en viktig del av historie og fortid, men også nåtid og framtid.

Et av mange staselige byggverk i Kazimierz
Del av utendørs tresnitt
Jødisk ungdom på vandring i en av Kraków’s gater (bildet er fra utstillingen Kraków 1939-45 i Schindler-museet)
Remah-synagogen fra 1558 er oppkalt etter en av byens markante rabbinere. Remah-synagogen, som fortsatt er i aktiv drift, er en av de eldste synagogene i Kraków
Forretningskvinne og kosmetikkdronning Helena Rubinstein’s ble født i det grønne huset
Plakett med oversikt ober de viktigste jødiske severdighetene i Kazimiers
Den gamle synagogen ble bygget på 1400-tallet. I dag fungerer den som museum for jødisk historie og kultur
Dette bildet hang utendørs, eksponert for vær og vind
Til minne om Roasak-familien. De levde her fra 1633 til 1941. De var en av mange jødiske familier som måtte bøte med livet under andre verdensskrig
Gatekunst i Bawół-gaten
Galicja Zydowskie museum ble etablert for å minnes ofrene for Holocaust
En av bydelens mange restauranter
Landau-leiegården i Szeroka gate er fra 1700-tallet
På dette gamle kartet ser vi at Kazimierz er adskilt fra Kraków av ei sidegrein av Wisła som ikke lenger eksisterer. Hovedløpet til Wisła renner fortsatt sør for Kazimierz

Kilder:

Statute of Kalisz, https://en.wikipedia.org/wiki/Statute_of_Kalisz

Kazimierz, https://en.wikipedia.org/wiki/Kazimierz

Oppidum Judaeorum, www.chabad.org

Informasjonsmateriell fra Schindler-museet i Kraków