september 28, 2024

Norangsdalen

Norangsdalen går fra Øye i Ørsta i retning mot Hellesylt i Stranda. Høyeste punkt ligger 300 meter over havet. Fjellene rundt strekker seg opp mot 1700 meter. De mest kjente er Slogen (1564 meter), Smørskredtinden (1631 meter) og Kvitegga (1693 meter).

Mektig natur i Norangsdalen. Været viste seg dessverre ikke fra sin beste side på turen gjennom det trange dalføret
Det er lite bebyggelse i Norangsdalen. De fleste gårdsbrukene ligger nær Øye.

Norangsdalen har fra gammelt av vært bindeledd mellom indre Sunnmøre og Nordfjord. Veien som i dag er i bruk er fra 1890-tallet. Rundt år 1900 ble Norangsdalen en stor turistattraksjon.

Cruiseskipene kom inn Norangsfjorden, og ankret opp på Øye. Turistene ble deretter fraktet med hesteskyss gjennom Norangsdalen til Hellesylt. Der lå skipene klare til å ta fatt på neste etappe langs vestlandskysten.

På dette tidspunktet hadde turismen innover i dalen så vidt kommet i gang. Den gamle smale veien måtte etter hvert tilpasses og utvides i tråd med veksten i turisttrafikken. Det var viktig å gjøre reisen så behagelig som mulig for turistene. Langs veien ligger det fortsatt flere gamle bruer.

Svidebrua på Skylstad er den eldste av steinbruene i Norangsdalen. Brua med seks gjennomløp ble bygget på 1830-tallet. Den var i sin tid en del av gamleveien, en enkel kjøre- og ridevei som ble fullført i 1846
Minnestein til ære for den skotske læreren og tindebestigeren Charles Watson Patchell (1861-1943). Bautaen ble reist av bygdefolket og ungdomslaget Slogen 17.mai 1948. Patchell var førstemann til topps på en rekke av de mest kjente fjellene på Sunnmøre, og et fast årlig innslag i fjellene og bygdene rundt Norangsdalen fra 1880-tallet til 1939

Midtveis i Nordangsdalen passerer vi det 1218 meter høye fjellet Keipen. I mai 1908 raste en fjellhammer ut fra Keipen. Et flere hundre meter bredt ras av jord og stein sperret dalbunnen. Raset har i etterkant blitt omtalt som Storesvora.

Elva Lygna som renner gjennom dalen ble demmet opp, og to sommersetrer og et lite skogsområde endte sine dager i det som i dag bærer navnet Lygnstøylvatnet. Ingen menneskeliv gikk tapt.  

På bunnen av vannet ligger gamleveien med stabbesteiner og flere bruer. Tuftene etter minst elleve seterhus og småfjøs er fortsatt synlig fra fylkesveien. På dager med klarvær og lite vind er det også mulig å skimte rester av rydningsrøyser og steingjerder på setervollen. Lygnstøylvatnet er i dag et populært dykkermål.

I Lygnstøylvatnet ligger restene etter setrene til gårdene Norang og Skylstad

Det har i århundrer vært sommerbeite og seterdrift i Norangsdalen. Flere gårder samarbeidet gjerne om arbeid og oppgaver på stølen.

Ei seter var et beiteområde med hus for folk og fe som kun var i bruk i beiteperioden. Setrene vokste fram som et resultat av mer intensiv jorddyrking og grashøsting på gårdene. Dyra ble flyttet bort på sommerstid for å avlaste gårdsarealet, og i stedet utnytte de frodige og rike beiteområdene i fjellet.

Budeiene sto for tilsyn og stell av dyra, og oppholdt seg som regel på stølen fra beiteslipp til kuflokken reiste hjem til gården igjen på høsten.

For å ivareta budeienes behov for husly ble det reist små enkle hus, såkalte sel. Seterhusene ble som regel bygget i tre, og med torv på taket. I setergrender over tregrensa ble seterhusene bygget av stein.

Setrene ble som regel plassert nær gode vannkilder. Behov og forbruk av vann var stort, både som drikkevann til folk og buskap, men også i det daglige reinholdet av melkeutstyret.

Setringa i Norangsdalen var på sitt mest intensive på 1800-tallet. Budeiene bodde som regel på setrene hele sommeren. Melka ble videreforedlet til ost eller smør. De solgte også fersk nysilt melk til turistene som reiste gjennom dalen.

Etter at nyveien kom ble fullsetrene gjort om til melkesetre. Budeiene overnattet nå hjemme, men tok den daglige turen til fjells for å stelle og melke dyra. Melka fraktet de med seg hjem for videre bearbeiding.

Fra 1920-tallet gikk tradisjonen med seterdrift i Norangsdalen tilbake, og fra 1950 var det for det meste helt slutt. I dag beiter storfe og småfe i dalen.

I Norangsdalen ligger gjerne 5-6 små seterhus tett sammen på rekke. Sela er plassert lavt i terrenget og tett opp til de store steinblokker slik at de ligger i le for snøskred og fønvind.
Frodig, næringsrikt beitegras og god vanntilgang var en forutsetning for god melkeproduksjon på sommerstid
På det smaleste er dalen kun tohundre meter bred
Natta tilbrakte vi på Overvoll gård i Strandadalen midt mellom Hellesylt og Stranda. Gården med historie tilbake til 1500-tallet er omgitt av bratte fjellsider på alle kanter. Et veldig hyggelig vertskap leide oss et rom i gjeste-og bolighuset som er fra 1901. Skeive golv, gamle flotte tapeter og masse historisk sus
Overvoll gård har egen 9-hulls golfbane. Den drives i samarbeid med Stranda golfklubb. Her er vi på » putten» foran driftsbygningen fra 1850. Deler av fjøset ble en gang rasert av en kraftig høststorm.
Dyp konsentrasjon er viktig før det avgjørende slaget