september 21, 2024

Ring o’ Brodgar

På en smal landstripe, inneklemt mellom innsjøene Loch of Stenness og Loch of Harray ligger en imponerende ansamling av veldig gamle neolitiske monumenter. Karleggingen av området har avslørt at dette en gang var et landskap av stor rituell og seremoniell betydning.

Innenfor en radius på 5,2 kvadratkilometer finner man to majestetiske steinsirkler, flere gravkamre, grupper av oppreiste steiner, enkeltstående steiner, graver, varder og hauger.

Nyere funn har også avdekket pilspisser og rester av knuste steinhoder fra bronsealderen. De mest kjente av disse monumentene er Ring o’ Brodgar og Standing Stones of Stenness.

Ring o’ Brodgar er altså et av flere symbol på en eldgammel kultur. Den nesten perfekt sirkelen er plassert på et framtredende sted i landskapet. Dette indikerer at stedet kan ha vært en samlingsplass for fellesskapsmøter og ritualer.

Ring o’ Brodgar er den tredje største steinsirkelen i Storbritannia. Den er beregnet til å være om lag 4500 år gammel. Sirkelen har en diameter på 104 meter, og besto opprinnelig av 60 steiner. I dag er det 36 steiner igjen i ringen. 13 av disse ble gjenreist da stedet fikk statlig støtte og oppmerksomhet i 1906.

Da steinsirkelen ble etablert ble det gravd en ytre grøft. Tonnevis av jord ble fjernet. Deretter ble grøfta fylt opp med stein. De store oppreiste steinstøttene ble plassert på innsiden av denne grøften. Konstruksjonen må ha krevd betydelig innsats og arbeidsdeling fra en stor gruppe mennesker.

Ulike samfunnsgrupper har trolig hatt ansvaret for å grave ut og reise de store steinene. Steinene ble hentet fra ulike lokaliteter her på Orknøyene. Tre steinbrudd er identifisert i området. Det mest perifere ligger mer enn 60 kilometer fra steinsirkelen.

I 1849 besøkte kaptein F.W.L Thomas og hans mannskap området. Formålet for ekspedisjonen var å tegne kart og utføre arkeologiske undersøkelser. Kartleggingen resulterte i publikasjonen «The Celtic Antiquities of Orkney» fra 1852.

Lokal folklore forteller om en gjeng med fryktinngytende kjemper som samlet seg på et jordstykke mellom innsjøene Stenness og Harray. En ekstatisk dans utspilte seg til lyden av ei fele…..
Kjempene glemte å følge med på sola. Da de første solstrålene streifet horisonten ble de danserne omgjort til stein. Resultatet ser vi her i dag, Ring o’ Brodgar
Det er ikke tillatt å nærme seg steinstøttene
De første jordbrukerne på Orknøyene kan ha stått for byggingen. Det må ha vært et yrende liv i området
Folkene som reiste steinene kan ha kommet fra de nærliggende steinalderlandsbyene Barnhouse eller Skara Brae
På rad og rekke står de der, 36 i tallet, vendt mot hverandre. Området på innsidene av steinstøttene er ikke blitt utgravd
Ring o’ Brodgar er en del av «Heart of Neolithic Orkney» som er oppført på Unesco sin verdensarvsliste

Kilder:

www.wikipedia. org, Ring of Brodgar

Informasjonsmateriell på stedet