september 21, 2024

Sørover mot Stryn

Vi svinger av ved Langvatnet, og setter kursen sørvestover i retning Nordfjord.

Strynefjellet er fjellområdet på grensen mellom kommunene Stryn i Vestland og Skjåk i Innlandet.

Området ligger like nord for Jostedalsbreen og vest av Reinheimen. Hovedvannskillet mellom Vestlandet og Østlandet går på Strynefjellet.

Fra områdene rundt Oppljostunnelen

Det går to veier over Strynefjellet. Gamleveien fra 1894, og den nye Strynefjellsveien (riksvei 15) som sto ferdig i 1978.

Strynefjellsveien er den korteste transportkorridoren mellom de sørlige delene av Sunnmøre og Nordfjord og over til Østlandet. Veien går helt ut til Måløy på kysten av Nordfjord.

Det er flere lange tunneler på Strynefjellet. Den første, Oppljostunnelen er 4,5 kilometer lang og ender opp i vakre Grasdalen

Gamle Strynefjellsvei ble som sagt åpnet i 1894 etter tre år med anleggsarbeid. Strynefjellsveien ble planlagt og bygd som en ren turistveg. 

Veistrekningen fra Grotli med retning mot Stryn er kun åpen på sommerstid. Gammel og ny Strynefjellsvei forenes rett etter Ospelitunnelen i Hjelledalen.

Då helårsvegen over Strynefjellet ble åpnet av kong Olav i 1978 ble den karakterisert som ei «livsnerve» for Nordfjord mot øst.

Helårsveien med tre lange tunneler skulle erstatte den gamle turistvei fra 1894 som riksveg over Strynefjellet. Men veien er på ingen måte dimensjonert for dagens trafikk og kjøretøy.

Elva Grasdøla renner gjennom Grasdalen

Det er de lange, mørke og trange tunnelene på strekningen som er utfordringen. Tunnelene er lave og smale og tungtrafikksjåførene velger ofte å legge seg midt i tunnelen for å unngå skader på bilene.

Når to vogntog møtes inne i tunnelen er det kun få centimeters klaring. Marginene er små, og det er mange som frykter er ei større ulykke.

Veien er overmoden for oppgradering. Stortinget har nå vedtatt å bygge en ny Strynefjellsvei med en lang tunnel, og med en arm ned til Geiranger. Det er satt av midler til prosjektet i neste Nasjonal Transportplan.

Den hvite breen i sterk kontrast til det grønne landskapet nede i den frodige dalen
Etter en ny lang tunnel, Grasdalstunnelen på 3,7 kilometer er vi kommet ut øverst i Skjerdingsdalen
Skjerdingdalssetra, et helhetlig stølsmiljø på en morenerygg om lag 600 meter over havet. Stølshusene ligger der Skjerdingsdalen og Grasdalen møtes. Om lag 15 stølshus står spredd på setervollen. Elvene Grasdøla og Skjerdingsdøla forenes her ved setra
Veien smyger seg videre mot Ospelitunnelen (2,6 kilometer) og Hjelledalen

Den 10 kilometer lange Hjelledalen går fra Videseter og ned til Oppstrynsvannet. Også denne delen av veiene har egen tunnel, Hjelletunnelen som sto ferdig i 1996.

Den 2,6 kilometer lange tunellen leder trafikken utenom bygda Hjelle. På Hjelle var det fra gammelt av skysstasjon. Den ble avløst av Hjelle hotell da det ble bygget i 1895.

Noen høster honning ved Oppstrynsvannet
Oppstrynsvannet- på det meste 16 kilometer langt og 2,5 kilometer bredt. Største dybde 230 meter
Tilsig av brevann med leire farger innsjøen grønn fra tidlig på sommeren og langt utover høsten. Leirmineralene gjør at det blir dårlig sikt i vannet. Det er både laks, ørret, røye og ål i vannet
Vi nærmer oss det vesle tettstedet Oppstryn, om lag 20 kilometer øst for kommunesenteret Stryn.
Det dyrkes en del frukt i de varme dalsidene rundt Oppstrynsvannet
Oppstryn kirke
Flobygda med 70 innbyggere ligger på nordsiden av Oppstrynvannet. I tillegg til vanlig jordbruksproduksjon er bygda kjent for stor fruktproduksjon. Flo fikk veiforbindelse i 1963. Europas nordligste fredede edelløvskog ligger i Flo. De fire lindebladene i kommunevåpenet til Stryn symboliserer de fire bygdene rundt Nordfjorden.
Flotte omgivelser i Stryn kommune. Her er det bratte fossefall, dype daler, høye fjell og smaragdgrønne vann
Oppstryn og Stryn, et mekka for fastboende og turister i mer enn 150 år.
Fra 1891-1939 gikk dampbåten Fridtjov Nansen i rutefart over Oppstrynsvannet fra Mindresund til Hjelle. Fra 1907-1919 trafikkerte også turistbåten Tourist vannet
Vi nærmer oss Mindresund. Her ender Oppstrynsvannet. Vannet fra innsjøen renner etter hvert ut i Strynselva. Elva fører vannmassene videre nedover mot kommunesenteret Stryn og Nordfjorden. Navnet Stryn kommer trolig av ordet Strjon som betyr strømmende (refererer til elva)