mai 4, 2024

Om du inte fanns

Helga har vi tilbragt på Stord og Bømlo. På en av øyene i Bømlo kommune ligger Mosterhamn. På den utendørs amfiscenen i Mosterhamn er det vært år framføring av kjente teaterstykker eller musikaler i regi av Bømlo teater. I år var det Kristina fra Duvamål, historien om Kristina, Karl Oskar og den lille familien deres som sto på spilleplanen.

Kristina fra Duvamål er en musikal. Den er skrevet av radarparet Bjørn Ulvaeus (tekst) og Benny Anderson (musikk) fra Abba. Kristina från Duvemåla som den opprinnelig heter på svensk hadde premiere i Malmø i oktober 1995. Både musikalen og konsertversjonen av stykket er senere blitt framført på scener i flere land.

Stykket er basert på fire bøker av den svenske forfatteren Vilhelm Moberg. Utvandrerne (1949), Innvandrerne (1952), Nybyggerne (1956) og Siste brevet til Sverige (1959). Bøkene regnes av mange som et sosialkulturelt mesterverk.

De skildrer en gruppe mennesker som forlater et klassedelt bondesamfunn preget av nød og fattigdom på landsbygda i Småland (Sverige) på midten av 1800-tallet. Minnesota i USA er deres mål.

Kristina og Karl Oskar (bilde fra programblad for forestillingen)

Handlingen starter hjemme i Sverige. Vi følger familien sammen med andre svenske utvandrere på reisen over til Nord-Amerika. Oppbruddet fra hjemstedet, båtreisen over til New York og den farefulle ferden videre innover på det amerikanske fastlandet til det nye bostedet deres ved innsjøen Ki-Chi-Saga i Minnesota.

Stykket skildrer fattigdommen og håpløsheten. Årene med matmangel, sult og barnedød på det lille torpet ute på landsbygda i Sverige. Dobbeltmoralen og den religiøs forfølgelse i det svenske bygdesamfunnet representert ved storbonde, lensmann og prest.

Kristina og Karl Oskar får et bedre liv i Minnesota. Men langt fra problemfritt. Slitet og nøden tar ikke slutt. Ei heller tapet av små barn. I en av sangene går Kristina så langt at hun tar et oppgjør med Gud.

I sangen «Du måste finnas» skildres en fortvilet kvinne. En mor og en ektefelle som satte sin lit til Gud. Om planene som brast da familien ble tvunget til å forlate Sverige. Kristina beskriver følelsen som følger med det å være en fremmed, en flyktning i et nytt hjemland.

Kristinas ord skildrer tvilen, lidelsen og avmakten. «Tvilen, det lille ordet som skremmer og plager». Om avgrunnen og alle bønnene som viste seg å være forgjeves. Stykket ender med at Kristina dør.

Jannicke Kruse og Andre Søfteland hadde hovedrollene. Begge solide sangere og skuespillere.

Kristinas bror Robert (Anders Gjønnes) og det løsslupne ludderet Ulrika (Janne J. Kjellevold) sto ellers for noen av de aller beste skuespillerprestasjonene.

I tillegg deltok en rekke flinke barn og ungdommer fra Bømlo teater. Teaterstykket varte i 3,5 timer.

Det var forbud mot å ta bilde under selve forestillingen. Da forestillingen var over, og skuespillerne tok i mot hyllesten fra publikum var det mange som unnet seg et minne fra en storslått teaterforestilling. Vel blåst til Bømlo teater

Kilder: Wikipedia, Store norske leksikon, Teaterprogrammet fra Bømlo teater