september 21, 2024

Hockey hall of fame

Dagen i dag har vi brukt til å handle på Eaton shopping center og besøk i museet Hockey hall of fame. På fransk har museet det velklingende navnet «Temple de la renommée du hockey».

Vi har vel egentlig verken kunnskapen, eller den helt store interessen for ishockey. Det var nå likevel kjekt å se dette museet når vi først var i hockeyens hjemland. De fleste har vel både hørt om NHL. Navn som Edmonton Oilers, Detroit Red Wings og Columbus Blue Jackets er velkjent for de fleste.

En norsk spiller hadde sneket seg med i det celebre selskapet. Espen «Shampo» Knutsen. I tillegg ble landslagsdrakta til Anders Myrvold vist fram i avdelingen for landslag
Drakter fra 1920-tallet (under den store depresjonen)
I garderoben

National Hockey League (NHL) er en profesjonell liga som består av 32 lag. Den har 25 lag fra USA og 7 fra Canada.

Stanley Cup er mesterskapstrofeet som årlig tildeles mesterlaget i sluttspillet i National Hockey League (NHL). Det er det eldste eksisterende trofeet som tildeles profesjonelle sportsutøvere i Nord-Amerika, og det internasjonale ishockeyforbundet (IHF) anser det vel for å være det viktigste mesterskapet i ishockeysporten».

Trofeet ble første gang utdelt i 1892. Det er oppkalt etter Lord Stanley av Preston, Canadas tidligere generalguvernør.

Lord Stanley

Hockey Hall of Fame har 15 utstillingsområder. Museet dekker et areal på 5 600 kvadratmeter. Besøkende kan se trofeer, minner, utstyr og andre viktige elementer fra hockyen’s historie.

En av salene, Great Hall, er et slags «hockeyens indre tempel» med utstilling av portretter og biografisk informasjon om æresmedlemmene i Hockey Hall of Fame.

Frimerker med hockeymotiv
Utstyrshistorikk

Museet var først lokalisert i Kingston, Ontario. Det ble etablert allerede i 1943. Det ble flyttet til Toronto i 1958 på grunn av finansieringsproblemer.

En komité på 18 personer som består av spillere, trenere og andre ishockeypersonligheter samles årlig for å velge nye medlemmer til Hockey Hall of Fame. I 2010 ble det etablert en underkategori for kvinnelige spillere.

Mark Lemieux, stor NHL-profil, spilte for Pittsburg Penguins

Hall of Fame har blitt kritisert for å ha for stor fokus på spillere fra National Hockey League. Spillere fra andre nordamerikanske og internasjonale ligaer blir i liten grad involvert.

Fram til nå er 293 spillere tatt opp som medlem i Hall of Fame.

Minnevegg i Great Hall
Wayne Gretzky, 61 individuelle rekorder, 4 Stanley cups med Edmonton Oilers, spilte senere i flere amerikanske klubber, trolig NHL’s største spiller gjennom tidene
Great Hall med flott interiør
Det er hockey det handler om her

Kilder: Wikipedia