september 21, 2024

På vei til Gulatinget

Dagene 22-25.august skal tilbringes i Gulen kommune i Vestland fylke. Småstedene Eivindvik og Flolid ved munningen av Sognefjorden danner ramme for arrangementet Gulatinget 2024. Gulatinget 2024 er forøvrig en del av Landslovsjubileet 750 år og Nasjonaljubileet 2030 (Norge i tusen år).

Gulatinget, det regionale vestnorske tinget var lokalisert i Eivindvik og Flolid i dagens Vestland fylke i tidsrommet år 900-1300. Hit kom menn fra store deler av Vestlandet for å vedta lover og avsi dom i betente saker. Lovverket som ble utformet, Gulatingslova, er det eldste kjente nordiske lovverket. Gulatingslova levde i starten «et liv» gjennom muntlig tradisjon. Lova ble først nedskrevet på slutten av 1100-tallet.

Gulatingslova innledes slik: «Det er opphavet til lovene våre at vi skal bøye oss mot øst, og be til den hellige Krist om godt år og fred og om det at vi kan holde landet vårt bosatt og landsherren (kongen) vår hel. Han være vår venn, og vi hans, og Gud venn til oss alle».

I 1274 ble Gulatingslova og de tre andre regionale landskapslovene en del av den nye nasjonale landsloven. Magnus Lagabøtes landslov fungerte som felles lovverk for et samlet norsk rike i nesten 400 år. Landsloven ble først omformet og revidert av de danske kongene Christian IV i 1604 og Christian VII i 1687. I etterkant av freden i Kiel i januar 1814 fikk Norge sin egen grunnlov.

På hjemmesiden til Gulatinget 2024 kan vi lese følgende om målsetningen for arrangementet:

«Med verdiene Folkestyre-Tillit-Fred ønsker vi å fornya og aktualisere Tusenårsstedet Gulatinget for framtida.

Gjennom seminar, debatter og felles kulturopplevelser skal det legges grunnlag for en konstruktiv dialog der ulike stemmer kan få plass. I dagens nettbaserte og globale verden har det blitt et helt nytt og annerledes debattklima. Det er viktig at vi kan skape rom for nyanser, framfor svart/hvitt og steile motsetninger».

Kilder:

www.gulatinget.no

Ingvaldsen Siri, Djupedal, Torkjell, Gulatinget, historia og landskapet, Forlaget Selja reise og kultur, 2021

Nasjonalbiblioteket i Oslo, Utstillinga «Med lova i hand», faglig tilrettelagt av Sunde, Jørn Øyrehagen og Nordby, Ole-Albert Rønning, 2024

Denne utgaven av Gulatingslova er fra 1250-tallet. Av de gamle regionale lovbøkene er dette det eneste eksemplaret som fullt ut har overlevd. Boka er i likhet med mange andre norske skatter fra middelalderen eid av Det kongelige bibliotek i København.
Tingmennene på Gulatinget- Bildet er hentet fra nettsiden til arrangementet Gulatinget 2024
Første stopp var i Knarrvik. En liten matbit og litt handling. Her traff vi osgå på bygdas store sønn. Selveste «Da kjem dampen» Ivar Medaas.
På vei nordover stoppet vi ved disse fargerike beholderne i Matre. Anlegget tilhører Havforsknigsinstituttet sin forsøksstasjon
Gamle og nye båthus i skjønn forening
Den gamle presteboligen i Brekke
Rekonstruerte kvernhus ved Sognefjordsvegen
Naturens egenkomponerte maleri
Spredd bebyggelse langs Dingja-vegen
Fargerikt båthusanlegg i Brekke
Naturen gir og naturen tar
Elver og bekker fant nye veier denne dagen
Nettene skal vi tilbringe på det lille stedet Dingja, om lag 10 minutters kjøring fra Eivindvik. På Dingja ligger det en liten landhandel og flere leiligheter som i hovedsak leies ut til tyske «hobbyfiskere»
Dagen har vært svært så våt. Det har regnet fra morgen til kveld. Elver og bekker flyter over av vann