november 10, 2024

Den sørvestlige kysten av Mainland

Også her på Orknøyene heter hovedøya Mainland. Den er kun halvparten så stor som den på Shetland. Det ligger dermed an til noe mindre kjøring.

Første stopp på programmet var Earls bu og den runde kirken i Orphir i sørvest på Mainland. Her ligger det også et lite museum med navnet Orkenøysagasenteret.

Orkenøysagaen eller Orkenøytåtten som den også kalles er altså en saga. En saga som forteller historien om orknøyjarlene. Den kan ha blitt nedskrevet så tidlig som i 1171 på Orknøyene eller på Island.

Islandske Flatøybok inneholder den mest komplette versjonen av sagaen. Han som skrev Orknøysagaen har trolig selv besøkt Orknøyene. Både kunnskapen om persongalleri og de geografiske opplysningene tyder på det.

Vi skal ha i bakhodet at en saga aldri er en historisk korrekt gjenfortelling. Sagalitteraturen speiler vel så mye forfatterens egne betraktninger. De trenger ikke alltid være korrekte.

Orknøysagaen spenner over et tidsrom på 400 år (fra 800-1200 etter Kristus). Sagaen er innom et stort antall norske konger fra perioden. I tillegg tar den for seg både sanne og oppdiktede personer. Noen av de mest sentrale personene er Sigurd den mektige, Håkon Pålsson, Ragnvald Mørejarl og Magnus Orknøyjarl.

På Orphir var det mulig år lære mer om Orknøysagaen. På kirkegården utenfor museet sto restene av Skottlands eneste bevarte runde kirke.

Den siste rest av den opprinnelige kirkemuren
Det var mange gamle gravstøtter på kirkegården
Ringen antyder kirkens opprinnelige størrelse
På utsiden av kirkegården lå en gammel norrøn bosetning, trolig fra begynnelsen på 1100-tallet. Et av husene har muligens vært en drikkehall
Eieren av området drev også gård

Turen gikk så videre til Stromness, den nest mest folkerike byen på Orknøyene. Byen som ligger sørvest på Mainland har om lag 2500 innbyggere. Stromness fikk status som skotsk burgh i 1620.

Stedsnavnet Stromness kommer fra det norrøne Straumnes. Første del av ordet henviser til Straumr, den sterke tidevannsstrømmen Hoy Sound som renner forbi odden Point of Ness på øya. Stromness har fergeforbindelse til Scrabster på det skotske fastlandet.

Byen har en rik historie. Den hadde en sentral posisjon på slutten av 1600-tallet da Storbritannia var i krig med Frankrike og skipsfarten ble tvunget til å unngå den engelske kanal. Skip fra Hudson’s Bay Company og hvalfangerskuter var også hyppige gjester i byens havn.

Stromness er i dag en veletablert havneby. Gamlebyen ligger langs den karakteristiske og svingete hovedgaten. Gaten har hus og butikker som er bygget av lokal stein. Stromness er hovedhavnen på Orknøyene og en sjarmerende landsby med masser av egenart og karakter.

Småbåthavna
Fra området ved fergeterminalen
Byens eget apotek
Smale smug bukter seg nedover mot hovedgata
Gammelt varehus bygget under sjuårskrigen på 1760-tallet.
Stromness varter opp med mange flotte hager og hus

Fitzroy Fisheries barometer er et historisk instrument utviklet av Admiral Robert FitzRoy i 1857. FitzRoy, kjent som kaptein på HMS Beagle under Charles Darwins berømte reise, designet disse robuste og enkle barometrene for å hjelpe fiskere med å forutsi værforhold. Om lag hundre slike barometer ble plassert langs kysten av Storbritannia og nummer 98 sto her i Stromness. Lokale agenter rapporterte værmålinger til FitzRoys kontor i London via telegraf. Systemet la noe av grunnlaget for moderne værvarsling.
Orknøyenes store sønn, John Rae. Rae var opprinnelig lege. Han deltok på flere ekspedisjoner som på sikt skulle legge grunnlaget for Roald Amundsens oppdagelse av Nordvestpassasjen
Statue av John Rae. Uglesett i samtiden. I dag en person som ansees som en av de store polarheltene her på Orknøyene
Klippene ved Hesnaby på sørvestsiden av Mainland. En vandring langs klippekanten er et vakkert skue. Aktsomhet er påkrevd
Bratte klipper stuper rett ned i den frådende sjøen
Yesnaby castle er navnet på denne steinformasjonen
Havets dønninger slår ubønnhørlig mot klippene. Området har rikt fugleliv. Du kan også få øye på sel i sjøen
Yesnaby-slottet er 35 meter høyt. Det ble første gang besteget av klatrere i 1967
En ruvende steinformasjon på kloss hold
En annen ruvende stein i havet. Denne støttet seg til fastlandet med ei kort steinbru
Frodig og grønt på Yesnaby
Flotte klipper
En liten orkide