september 21, 2024

De stående steinene ved Stenness

Steinsirkelen ved Stenness ble reist for omtrent 5 000 år siden. Den ligger plassert midt mellom Ring o’ Brodgar og Maeshowe. Etableringen av sirkelen strakte seg nok over flere år, og det er mulig at byggeprosessen var viktigere enn selve monumentet. Av de opprinnelige 11 steinene, står kun 4 fortsatt oppreist på stedet.

Skaperne av steinsirkelen utviste stor innsats ved å grave en enorm innhegning rundt sirkelen. Denne grøften, som var opp mot 4 meter bred og strakte seg mer enn 2 meter ned i grunnen, vitner om et voldsomt arbeid og en betydelig kollektiv innsats.

Folk samlet seg her ved steinene i forbindelse med seremonier. Det var viktig å ha et godt forhold til gudene. Et ildsted brant i midten av sirkelen. Området framsto som et komplekst og strukturert rom. Inngangen var kontrollert, og folk som oppholdt seg på utsiden av steinsirkelen kunne trolig både se og høre aktivitetene som foregikk innenfor.

Utgravninger på stedet hvor ildstedet lå har avdekket spor etter ofringer. Funn av kremerte dyrebein tyder på at ofring kan ha funnet sted. I 1984 ble det oppdaget en steinalderlandsby, kjent som Barnhouse, bare noen få hundre meter fra steinsirkelen. Arkeologene er av den oppfatning at steinsirkelen trolig har vært en integrert del av dagliglivet på stedet.

I 1814 besøkte forfatteren Sir Walter Scott steinene ved Stenness. Han antydet at den sentrale steinplaten kunne ha vært et alter for menneskeofringer. Inspirert av dette ble steinene i 1907 omformet til en struktur som lignet et alter. I 1972 ble alteret utsatt for hærverk. Den store steinplaten ble i etterkant av denne hendelsen liggende akkurat der hvor den falt.
Den 5,6 meter høye «vaktsteinen» står plassert ved den sørøstlige enden av Brodgar-broen. Steinen er 1,5 meter bred og 0,46 meter tykk. Steinen ble trolig reist på stedet i yngre steinalder
En lokal bonde ble tidlig på 1800-tallet lei av å pløye rundt steinene. Han veltet flere av de store steinene og ødela blant annet den såkalte Odin-steinen før han ble stoppet.
Odin-steinen lignet gjerne på denne flotte steinen. Det var et hull i nedre del av Odin-steinen. Lokal tradisjon fortalte at par som holdt hendene gjennom hullet i Odin-steinen skulle gifte seg. Sir Walter Scott formulerte det slik i Essay on Border Antiquities fra 1814. «Et par som ønsker å binde seg med noe mer enn et vanlig troskapsløfte, slår hendene sine sammen gjennom hullet i den ene av steinene. Dette kaller de Odins løfte»

Kilder

Informasjonsmateriell ved Stones of Stenness, utarbeidet av Historical Scotland