Hver høst arrangeres Fêtes De Wallonie, eller Wallonia-festivalen på norsk. Festivalen som går over ei langhelg er krydret med konserter, opptog, matsalg, folklore, fyrverkeri og ikke minst en gedigen styltekamp på byens torgplass.
Styltekampen, Les Echasseurs Namurois, kom på Unesco’s verdensarvliste i 2021. En mer enn seks hundre år gammel lokal kulturarv trenger både oppmerksomhet og vern.
Det har vært styltekamper i Namur siden 1411. Karl V, Ludvig XIV, Peter den store og Napoleon Bonaparte er noen av mange royale celebriteter som opp gjennom årene har stoppet i Namur for å bivåne byens årlige styltekamp.
På formiddagen beveger et fargerikt følge av unge og eldre stylteløpere seg taktfast gjennom byens gater. Målet er det store torget Place St. Aubain ved kirken og provinspalasset i gamlebyen. Først møtes ungdommene til kamp, senere på dagen duellere de mer drevne stylteløperne.
Trommene dundrer taktfast når de 40-50 kampklare styltekjempere bukserer seg inn på kamparenaen på sine lange stylter. To lag skal kjempe mot hverandre.
De med gule og svarte stylter (Mélans) representerer gamlebyen. Løperne fra den nye delen av byen (Avresses) balanserer på røde og hvite stylter. Tusenvis av entusiastiske tilskuere flokker seg rundt banen.
Utøverne rekrutteres fra hele Namur-området. De mer enn to meter lange styltene laget av bøk er også lokale. De eldste bevarte Namur-styltene kan dateres tilbake til 1700-tallet.
Styltekampene kan vare i flere timer. Målet er å sørge for at motstanderne ender på bakken. De to lagkapteinene hilser på hverandre før kampstart. Samarbeid, taktikk, tekniske og fysiske egenskaper er alle av betydning for utfallet.
En del av taktikken handler om først å kvitte seg med de svakeste deltakerne. De som faller ned, er ute av konkurransen og får ikke hoppe opp igjen på styltene. Hovedkonkurransen avsluttes når ett av lagene er utradert.
I den avsluttende delen av konkurranse kjemper alle stylteløperne fra vinnerlaget mot hverandre. Det er mann mot mann i en «bout-a-tot» («til slutten») kamp.
En person står til slutt tilbake på plassen som dagens store vinner. Han tildeles bestemannspremien «den gylne stylte». Sistemann som røk ut på taperlaget vinner en stylte i sølv.
Kilde:
wikipedia.org/wiki/Namur_stilt_jousting
unesco.org/en/RL/namur-stilt-jousting-01590