mai 18, 2024

Ljubljana

Da er vi klare for nye opplevelser i nytt land. Vi skal ta toget fra Rijeka til den slovenske hovedstaden Ljubljana. Togturen tar omtrent tre timer. Vi har planlagt ei overnatting i Ljubljana.

Klare for togtur

Midt mellom Alpene og Middelhavet ligger Ljublana, Slovenias hovedstad. Byen som har 280 000 innbyggere ligger ved bredden av den 41 kilometer lange elva Ljublanica, ei sideelv til Sava. Elva er en del av et vannveisystem som etter hvert munner ut i Svartehavet.

Vakre Ljublanica preger bybildet

Det har nok vært bosetninger i området helt tilbake til romertiden, men byen omtales første gang i år 1144. Ljublana fikk tidlig bystatus og bispesete, og utviklet seg utover i seinmiddeladeren til ett kulturelt regionalt sentrum. Byen var styrt av Habsburgerriket fra begynnelsen av 1300-tallet og helt fram til 1918.

På en høy kolle midt i byen, omkranset av bebyggelse og elva som snor seg i en halvsirkel gjennom terrenget ligger byens middelalderborg. Åsen der den ligger er nesten 400 meter høy, så det er en flott plassering for en festning. Festningen som er bygget på 1100 – 1200 tallet ble lenge kalt Spanheimfestningen, etter slekten som regjerte området på den tiden.

Byens gamle festning

Både i 1511 og 1895 ble Ljubljana utsatt for store jordskjelv som ødela mye av byen. Dette preger byens arkitektur. Mange av bygningene er fra barokktiden, og en del av bebyggelsen fra mellomkrigstiden. Byen er velkjent for sitt vakre, og godt bevarte bysentrum. Her får man se en liten, velordnet by med vakre bygninger, både gammelt og nytt. Det er forbudt med privatbiler i bykjernen.

Mange bilder fra Ljubljana prydes av den røde barokk-kirken Frančiškanska cerkev. Fransiskanerkirken er sognekirke for Ljubljana. Som mange andre kirkebygg, ble den reist på et sted der det allerede hadde stått en annen kirke. Kirken er bygget etappevis fra midten av 1600 – tallet, helt fram det nittende århundre da fasaden ble ferdigstilt.

Frančiškanska cerkev
Tromostovje – Tripple Bridge

Det mest sentrale punktet i sentrum utgjøres av et lite torg og trippelbrua «de tre bruer». Trippelbrua består av ei brei bru som tidligere ble benyttet av motorkjøretøy, og som seinere fikk en liten gangvegsbro på hver side. I tusen år har det vært trebru på samme sted, i 1842 ble den erstattet av ei kalksteinsbru. Men brua ble fort for liten. Ved renoveringen på begynnelsen av 1930 – tallet var arkitektens idé å la den opprinnelige brua stå, og å lage fotgjengerbruer på hver side. Rekkverket i brua er sammensatt av 642 spiler eller «gjerdestolper»

Livet langs elva er et idyllisk turistområde med souvernirbutikker, kafeer og restauranter. Masse turister, noen av byen 65 000 studenter samt andre fastboende trekkes mot områdene langs elvebredden. Slovenerne har kultur for å gå mye ut for å spise og drikke, og det er vanlig at venner samles på en bar eller restaurant ved elva etter arbeidstid framfor å gå hjem.

Her koser vi oss med god is ved bredden av Ljublanica
Mange koselige uterestauranter i sentrum
Bebyggelse og frodig vegetasjon langs elvebredden
Elva flyter rolig mot skomakerbrua (Cobblers’ bru)

Den vakre rådhusbygningen ble reist på 1500 – tallet og kraftig renovert i 1791. Bygningen med klokketårn er et flott eksempel på Ljubljana’s arkitektoniske barokkstil.

På Ciril Metodov trg finner vi en av byen andre store kirker. Opprinnelig var Ljubljana katedralen en gotisk kirke. Tidlig på 1800 – tallet ble den erstattet av en barokk bygning. Den er ett lett gjenkjenbart landemerke med sin grønnfargede kupppel, og de to ranke tvillingtårnene.

Ljublana katedralen (St. Nicholas katedralen)

Slovenerne er ett musikalsk folkeferd, glade i musikk. Om sommeren finner forskjellige musikkarrangementer sted både i gamlebyen og på borgen.

Musikalsk innslag ved elvebredden
Nytt og gammelt i skjønn forening

Mange europeiske storbyer ble kraftig ødelagt av bombing under andre verdenskrig. Den skjebnen led ikke Ljublana som i dag fortsatt har ett intakt historisk bysentrum. I april 1941 ble Ljublana okkupert, og deretter innlemmet i Mussolinis Italia. Fra februar 1942 til krigens slutt i 1945 ble byen fullstendig inngjerdet med piggtråd, og gjort om til den største krigsfangeleiren i Europa.

Ljubljana er byen der de fleste severdighetene ligger innenfor få minutters gange. Byen har en avslappende, og rolig atmosfære og er vel vært ett besøk.