mai 18, 2024

Lodalsulykkene

Det 1780 meter høye Ramnefjellet stiger loddrett opp på vestsiden av Lovatnet. I løpet av en 45-årsperiode tidlig på 1900-tallet løsnet tre enorme steinras fra Ramnefjellet. To av rasulykkene førte til store tap av menneskeliv.

Mineralrikt smeltevann gir Lovatnet den flotte fargen. I fjellveggen ser vi såret etter raset…
Det står flere slike familiegraver ved Loen kirke

Det første raset går 15. januar 1905. Fra femhundre meters høyde løsner gigantiske steinblokker fra fjellveggen. Steinblokkene treffer ura på nedsiden av fjellet. Flere hundre tusen tonn med stein sopes ut i Lovatnet og skaper ei 40 meter høy flodbølge som velter innover og utsletter bygdene Bødal og Nesdal.

26 barn og 35 voksne mister livet. De som overlever reiser nye hus og bli boende på samme plass. Lodalen byr både på grøderikt jordbruksland og frodige beiteområder, det er ikke bare enkelt å forlate gård og grunn. Geologene har også fastslått at de ikke ser for seg flere ras fra Ramnefjellet.

Nesdal er den ene av bygdene som ble tatt av flodbølga…. husene som skimtes nede på sletta brukes i dag som feriebolig

Om morgenen 13. september 1936 løsner et enormt fjellstykke fra 800 meters høyde. En million kubikkmeter med stein styrter ned i Lovatnet. Ei sytti meter høy flodbølge dundrer nok en gang inn over de to bygdene.

Det er tidlig på morgenen, bygdefolket ligger fortsatt å sover. Vannet feier med seg fjøs og bolighus. De to bygdene utslettes for andre gang. 74 mennesker omkommer, nesten halvparten av disse var barn. De som overlever har nå fått nok, hjemplassen forlates for godt. Kun tjue personer blir funnet og gravlagt. Mange av de pårørende får aldri noen grav å gå til. 4500 mennesker følger ofrene til deres siste hvileplass.

Minnestein ved Loen kirke – en stein for hver av ulykkene
Foreldre, barn og tjenestefolk….vannmassene skånet ingen på sin ferd gjennom dalen

22.juni 1950 raser fjellet nok en gang. Et sted mellom en halv og en million kubikkmeter dundrer ut i Lovatnet og skaper ei bølge på 35-50 meter. Ingen omkommer. Geologene anser det som lite sannsynlig at Ramnefjellet vil skape flere bølger. Innsjøen er nå så full av steinmasse at et nytt ras neppe vil kunne skape flodbølger av betydning.

Raset fra Ramnefjellet delte Lovannet i to. Innerst mot fjellet er det en passasje der turistbåten Kjenndølen kan passere mellom «de to vannene». Ute til høyre i bildet skimtes vraket av Lodølen som ble kastet på land i 1905 (og senere, 1936, flyttet dit den ligger nå)

I 1905 ligger den tre år gamle turistbåten Lodølen i vinteropplag på Nesodden. Lodølen med plass til 90 passasjerer har hatt tre sesonger på vannet. Raset og den påfølgende flodbølga tar tak i båten og fører den flere hundre meter innover på land.

Skroget får betydelige skader, motoren kan berges, tas ut og settes inn i en ny båt. I 1936 flytter ei ny bølge det rustne båtvraket enda lenger oppover mot veien. Der ligger den fortsatt som minnesmerke over to tragiske rasulykker i vakre Lodalen.

Minnestein ved rasstedet for de som ikke ble funnet. Loen hagelag står for blomster og stell av plassen

På oversiden av veien er det satt opp ei tavle til minne om alle de som bølgene tok, og som ikke ble funnet. I tillegg til dette minnesmerket er to store steinsøyler, en for hver av de to rasulykkene er plassert godt synlig ved inngangen til Loen kirke.

Minnetavle for ofrene som ikke ble funnet etter begge ulykkene
Minnesang skrevet til Lodalsulykka 1905 (Jostedalsbreen naturparksenter)