Fra Garderen tok vi turen nordover via Putten og Nijkerk i retning Almere i provinsen Flevoland. Oppholdet ble kun en kort gjestevisitt og en transportetappe mot det endelige målet litt lenger sør, festningsbyen Naarden.
Flevoland sto ikke på årets ferieplan. Kan jo kort ta med at Flevoland er Nederlands yngste provins. Flevoland består av såkalte poldere, jord som er gjenvunnet fra innsjøen IJsselmeer.
Da den tidligere sjøen i området, Zuidersee i 1932 ble avstengt fra Nordsjøen oppsto en ny innsjø som fikk navnet IJsselmeer. Prosjektet gikk ut på at områder med jord stegvis ble gjenvunnet fra innsjøen. I dag består provinsen av om lag 1400 kvadratkilometer land. Provinshovedstaden Lelystad er oppkalt etter «hjernen» bak prosjektet, Cornelis Lely.
Men nok om Flevoland. Vi endte etter hvert opp i Naarden i Nord-Holland. Naarden er en av Europas best bevarte festningsbyer. Festningen på Naarden var en viktig brikke i det nederlandske forsvarsverket, den såkalte vannlinjen.
Vi skiller mellom den gamle vannlinjen og den nye vannlinjen (som også inkluderer byen og provinsen Utrecht). Den nederlandske vannlinjen besto av festninger og fort. I tillegg et sinnrikt system som i løpet av kort tid kunne oversvømme store områder med vann slik at fienden ikke klarte å nå fram til og invadere målene som eksempelvis kunne være byer som Utrecht eller Amsterdam.
(oppdateres…)








