mai 18, 2024

Naarden

Fra Garderen tok vi turen nordover via Putten og Nijkerk i retning Almere i provinsen Flevoland. Oppholdet ble kun en kort gjestevisitt og en transportetappe mot det endelige målet litt lenger sør, festningsbyen Naarden.

Flevoland sto ikke på årets ferieplan. Kan jo kort ta med at Flevoland er Nederlands yngste provins. Flevoland består av såkalte poldere, jord som er gjenvunnet fra innsjøen IJsselmeer.

Da den tidligere sjøen i området, Zuidersee i 1932 ble avstengt fra Nordsjøen oppsto en ny innsjø som fikk navnet IJsselmeer. Prosjektet gikk ut på at områder med jord stegvis ble gjenvunnet fra innsjøen. I dag består provinsen av om lag 1400 kvadratkilometer land. Provinshovedstaden Lelystad er oppkalt etter «hjernen» bak prosjektet, Cornelis Lely.

Men nok om Flevoland. Vi endte etter hvert opp i Naarden i Nord-Holland. Naarden er en av Europas best bevarte festningsbyer. Festningen på Naarden var en viktig brikke i det nederlandske forsvarsverket, den såkalte vannlinjen.

Vi skiller mellom den gamle vannlinjen og den nye vannlinjen (som også inkluderer byen og provinsen Utrecht). Den nederlandske vannlinjen besto av festninger og fort. I tillegg et sinnrikt system som i løpet av kort tid kunne oversvømme store områder med vann slik at fienden ikke klarte å nå fram til og invadere målene som eksempelvis kunne være byer som Utrecht eller Amsterdam.

(oppdateres…)

En av de koselige smågatene i Naarden
Via Almere (i Flevoland) har vi ankommet festningsbyen Naarden. Neste besøk er Fort Uitmeer (midt i bildet) før turen avsluttes på Muiden slott ved IJsselmeer. Fra Muiden er det kun en kort kjøretur til Schipol flyplass
Rådhuset i Naarden ble bygget tidlig på 1600-tallet
Festningsverket som består av raveliner og bastioner strekker seg rundt hele øya. Når øya sees ovenfra så danner festningsverket ei tydelig markert stjerne
Flere meter høye festningsmurer danner avgrensningen mot vannet
Naarden har tusen år lang historie. Øya har flere ganger blitt utsatt for angrep og beleiring. I 1572 fant den såkalte Naarden-massakren sted da flere tusen mennesker ble massakrert av spanske soldater. I Både i 1673 og i 1813 ble byen beleiret av franske soldater
Øyas flotte kirke, Sint Vitus kirke med tretaket og de svært karakteristiske hvelvmaleriene (som skal restaureres i årene 2024-2026)
Jan Amos Comenius, tsjekkisk teolog og filosof med nære bånd til Naarden
Byporten, Utrecht-porten var en av to byporter som fram til 1915 ledet inn til Naarden