september 21, 2024

Nederland

Årets sommertur går til Nederland. De neste 16-17 dagene skal vi kjøre på kryss og tvers mellom store og små byer i den sørlige delen av landet. Nederland har 17,3 millioner innbyggere, og er geografisk inndelt i tolv provinser. Planen vår er å besøke halvparten av disse.

Landet besøkes hvert år av 11-12 millioner turister. Halvparten har Amsterdam som planlagt reisemål. Vi flyr til og fra Amsterdam, men dropper hovedstaden denne gangen.  

Nederland har to naboer, Tyskland i nord og vest, Belgia i sør. Navnet har landet fått fordi det er lavtliggende og flatt. En stor del av landarealet ligger under havnivået. Langs den 451 kilometer lange kyststripa beskytter sanddyner, diker og deltasystemet, Deltawerken landområdene på innsiden mot tidevann og hav.

Nederlenderne snakker nederlandsk. I provinsen Friesland i nordvest er frisisk offisielt språk. Nederland er i dag det vi omtaler som et konstitusjonelt monarki. Kong Willem-Alexander fungerer som overhode i et kongerike som i tillegg til hovedlandet innbefatter tidligere koloniene i Karibien, Curaçao, Sint Maarten og Aruba.

Nederland fikk i likhet med Norge egen grunnlov i 1814. Dagens nederlandske koalisjonsregjering ledes av Mark Rutte fra det liberalkonservative partiet VVD. Nasjonalforsamlingen er inndelt inn i et første – og ett andrekammer. Lovforslagene fremmes av andrekammeret og vedtas eller forkastes av førstekammeret. Det partipolitiske partisystemet preges ellers som i mange andre europeiske land av religiøse og sosiale skillelinjer.

I middelalderen var Nederland i likhet med resten av Europa katolsk. I den åtti år lange frigjøringskrigen mot det katolske Spania (1568-1648) etablerte De nordlige nederlandene en egen union. Nederlendernes kulturelle styrke har alltid blitt definert ved verdier som åpenhet og (religiøs) toleranse. Da religionskrigene herjet i Europa ble konføderasjonen et fristed for religiøse minoriteter fra mange stater i Europa. Religiøs frihet gjorde at kalvinister (reformerte), jøder og andre forfulgte protestantiske kirkesamfunn fritt kunne slå seg ned og utøve egen religion her uten å frykte for liv, helse og eiendom.

Landet har med bakgrunn i dette bakteppet alltid hatt et romslig syn på det å være annerledes. Nederland har fram til i dag hatt et åpent syn på innvandring, og er særlig preget av innvandrergrupper fra nåværende og tidligere kolonier (Indonesia og Surinam). Omtrent tjue prosent av innbyggerne innvandrerbakgrunn. Dagens befolkning består av tretti prosent katolikker og om lag tjue prosent protestanter.

Et flertall av skolebarna går på private skoler, i hovedsak drevet av ulike kristne konfeksjonssamfunn. I overkant av tretti prosent går på offentlig skole. Privat – og offentlig skolevesen er likestilt. Landet har i dag en rekke høyskoler og 13 universiteter.

Det har alltid eksistert tette forbindelser mellom Norge og Nederland. På 1600-tallet ble norske skoger hugget og solgt som tømmer til Nederland. Mange skip og byer ble bygget av norsk eiketømmer. Kontakten var tidligere særlig sterk mellom de sørligste delene av Norge og landet lenger sør. Tusenvis av nordmenn emigrerte for kortere eller lengre tid sørover til Nederland i storhetstiden på 1600-tallet. I dag er handelsforbindelsene fortsatt tette og gode. Landene har ambassader i respektive hovedsteder. Nederland har faktisk konsulat i hele åtte norske byer.

Nederland har alltid vært en betydelig handels – og eksportnasjon. Næringslivet regnes som allsidig og de økonomiske forholdene har som regel både vært forutsigbare og stabile. I dag preges næringslivet av alt fra næringsmiddel, elektro, kjemi, tekstil, maskiner og metall. I tillegg må vi ikke glemme jord – og hagebruket. Nederland har siden 1500-tallet vært en betydelig leverandør av kunnskap og produkter knyttet til landbruksproduksjonene. Landets neste største by, Rotterdam har Europas største og en av verdens aller travleste skipshavner.

Flyplassen Schiphol ligger en liten transportetappe sørvest for Amsterdam. Schiphol, en av Europas travleste flyplasser har den siste tiden vært preget av store trafikale problemer i etterkant av Covid-19. Schiphol og Amsterdam ligger i provinsen Noord-Holland.

Navnet Holland brukes ofte feilaktig om Nederlandene. Det er gjerne ikke uten grunn. Provinsene Noord – og Zuid – Holland har til sammen 6,5 millioner innbyggere, litt under førti prosent av innbyggertallet i landet. Myndighetene har de siste årene satt i gang en omdømmekampanje for å endre på nettopp dette. Fra turistmyndighetenes side er det ønskelig at flere turister skal komme seg ut av Amsterdam, og heller fokusere på andre og gjerne mindre kjente reisemål andre steder i landet. Vi tar dem på ordet og setter allerede i dag kursen bort fra Schiphol og Amsterdam. Første etappe går sørover til provinsen Zuid-Holland. Vi tar en liten stopp i byen Gouda

Kilder:

Nederland, Store norske leksikon

Nederland vil ikke lenger kalles Holland, aftenposten.no