november 21, 2024

Splitte mine bramseil

Uttrykket har et snev av negativ klang og ble gjerne brukt når noe uforutsett skjedde. De gamle sjøulkene brukte det opprinnelig i sammenheng med at noen av de øverste seilene på mastene ble spjæret.

I dag brukes setningen gjerne i mer overført humoristisk betydning som erstatning for «fyttirakkern», «jøss», «herregud» eller andre liknende verbale utbrudd.

Det ti meter lange baugspydet er sikret med nett. Over spydet er det plass for flere seil

Christian Radich er slett ikke noe hvilehjem. Som medseilere er det ønskelig at alle bidrar til skipets ordinære drift. Du blir en del av «mannskapet» på skuta.

Etter at vi hadde kommet oss på plass i banjeren var det middag. Banjeren er et rom under dekk med soveplasser, spiseplasser, dusj, toalett og kjøkken.

Her spises det om dagen, og soves om nattes. Det var ikke nok sengeplasser til alle så noen måtte tilbringe natten oppunder taket i hengekøye.

Her soves det søtt i hengekøye nede i banjeren.

Vi var 59 medseilere på denne turen og ble inndelt i tre vaktlag. Fire timer på vakt, deretter åtte timer fri. Ergo to vakter hvert døgn.

Vaktene gikk med til å heise og fire seil, stå ved roret eller på utkikspost. Oppgavene skulle gi oss som medseilerne enkel innføring i disiplin og godt sjømannskap. Om lag tjue sjøfolk fra Christian Radich deltok på turen.  

Det var mange nye maritime ord og uttrykk å lære. Noen handlet om retning og posisjon, andre om seil og tauverk. Skuta har jo to langsider, og styrbord og babord relaterer seg til dette.

Styrbord er alltid høyre side av båten når du står akter og ser forover. Betegnelsene styrbord og babord har vært i bruk siden vikingtiden. Den gangen hang styreåren på styrbord side og babord var bak ryggen på den som førte skuta.

Rød farge for babord, grønn for styrbord. Samme farge som lanternene på en båt
Denne utvendige klatreriggen brukes når kadetter og mannskap skal opp i mastene
Det var noen timer med litt rugging, men stort sett var det rolige forhold på sjøen. Enkelte ble likevel sjøsyke. Det er ikke alle som tåler sjøen like godt

Christian Radich er en såkalt skværrigger. Det er en fullrigger med minst tre master. Fullriggere kan forøvrig både ha fire og fem master.

Mastene har rær, tverrgående stenger som fungerer som festepunkt for råseilene. Råseilene eller skværseilene henger ned fra rærene. Et skværseil er et firkanta råseil (av engelsk square som betyr firkant). I tillegg til skværseil og trekanta stagseil har Christian Radich også et mesanseil (truseseil) i bakre mast.

De fire øverste seilene på alle de tre mastene har samme navn og posisjon. Fra øverst og nedover kalles seilene for røyl, bram, mers og stump.

Når riggen trimmes og seilene settes så settes de som regel nedenfra og oppover. Helt nederst har den bakre masta et mesanseil, den midterste et stormseil og den fremre et fokkseil. Forut i båten henger det en rekke andre mindre seil. 

Forre stengestagseil er på plass
Stump – og mersseil var de første som ble rigget etter et par av stagseilene
Stumpseilet er på plass over plattformen. Den henger på om lag ti meters høyde

For å trimme riggen trengs tauverk. Mye tauverk. Christian Radich har mer enn 200 ulike tau og om lag 9 kilometer med tauverk. For å holde orden på tauverket er det laget et system som er felles for de fleste seilskutene.

Det skilles mellom fast og løpende rigg. Fast rigg kan være ei mast eller ei rå, mens løpende rigg handler om noe som er i bevegelse.

Tauverk er eksempel på løpende rigg. Banjer, gitau, gording, tamp, skjøte, lik, fall og nedhalere er alle faguttrykk relatert til tauverk og seil.

Det er nok av tauverk å holde styr på her. Mannskapet hadde full kontroll på hvilke tau som hørte til hvert enkelt seil. Mannskapet og medseilere har braset alle rærne slik at disse er helt parallelle på hver enkelt mast. De justeres slik at de står best i forhold til vindretningen
Tauverket henger fint oppkveilet på anviste plasser.

Christian Radich ble verdensstjerne da den «spilte hovedrollen i filmen» Windjammer på slutten av 1950-tallet. Å «jamme» eller leke med vinden er noe som fortsatt gjelder. På flere ulike plan.

Både på turer som dette, og i regattaer og konkurranser mot andre seilskip. Det er eksempelvis ingen andre skuter med like mange seirer i Tall Ships Race som Christian Radich.

Stump-og mesanseil er heist på den ene masta
Oversikt over seil på en tremastret fullrigger

Windjammer er også navnet på et opplæringsprogram for ungdom under 30 år. Ungdom som ikke henger helt med i det ordinære opplæringsløpet. De som gjerne har havnet litt på siden av skole eller arbeidsliv.

Windjammer-seilet er heist i kryssmasta. Det er et stumpseil

Gjennom Windjammer-programmet får ungdommene tilbud om et fire uker langt opphold ombord på Christian Radich. Der lærer de samarbeid og disiplin samtidig som de erfarer mestring, samhold og fellesskap.

Hvert kull er på 48 elever og det gjennomføres seks slike opplæringssekvenser hvert år. Elevene blir bedre på det de allerede kan, og lærer å stå opp og takle motgang.

Som de så fint sier det på nettsiden til Christian Radich: «En reise bort fra skolepulten eller gutte-/jenterommet, ut i verden og inn i deg selv. Ikke sitt fast på land når det finnes et hav av muligheter».

Bra sagt, og så bra at så mange norske ungdommer med det gjerne kan få en ny start i eget liv.

Kilder:

www.radich.no, windjammer

www.batmagasinet.no/babord-hoyre-maritime-uttrykk/styrbord-og-babord-er-enklere-enn-du-tror

www.sprakradet.no, splitte mine bramseil