november 21, 2024

St. Lawrence market

Fra Koreatown gikk turen videre til St. Lawrence. Ute var det nå godt over 30 grader. Vi valgte å hyre en taxi inn til sentrum av Toronto.

De fleste store byer med respekt for seg selv har sitt eget matmarked. I Toronto heter det mest kjente matmarkedet St. Lawrence.

Det store matmarkedet var tidligere lokalisert i to store murbygninger som lå på hver sin side av Front Street East. I dag er kun den søndre i bruk i forbindelse med salg av mat.

Markedsplassen oppsto tidlig på 1800-tallet. Den gang som et utendørs torg. Den første av de to markedsbygningene ble reist i 1831. Den nordre bygningen ble skadet av brann i 1849, og gjenreist to år senere.

Den sørlige markedsbygningen ble først bygget i 1902. To år senere ble en ny «nordbygning» i samme byggestil som den søndre oppført på stedet.

Den sørlige markedsbygningen
Det var herlig å komme seg inn i «temperert sone». Ute steikte sola
Perth Pork Products Ltd gir kundene frihet til å velge «reine» matvarer. En del av kjøttet i USA og Canada kommer fra dyr som er behandlet med antibiotika eller vekstfremmende stoffer (hormoner). Dyrene kan også ha blitt fôret med kornråvarer som er GMO-behandlet. Norge følger EU sitt restriktive regelverk. Bruk av veksthormoner og antibiotikabehandling via fôret er forbudt i Europa.
Fargesprakende og innbydende

Hver lørdag er det et eget bondemarked i den nordlige bygningen. Lokale produsenter kan da selge sesongproduktene sine på markedsplassen som har eksistert i mer enn to hundre år.

På søndager blir lokalet og torget utenfor fylt opp av antikviteter. Bygningen brukes utenom dette til salgsmesser og loppemarkeder.

Lønnesirup selges overalt. Sirupen lages av sevje som tappes fra lønnetreet. Sevjen kokes inn til en seigtflytende masse, en sirup. Lønnesirup brukes til å smaksette pannekaker, vafler, sukkertøy og desserter. Produksjonen av lønnesirup er særlig omfattende i New Brunswick, New England, Ontario og Quebec
En av flere boder med salg av ferske østers og muslinger
Stort utvalg av fersk frukt og grønnsaker
Fersk fisk fra mange land. Fra venstre irsk laks, sverdfisk, kanadisk laks, islandsk torsk, norsk laks, islandsk hyse. Både kanadisk villaks og irsk oppdrettslaks kostet mer enn den norske. Legg merke til den sterke rødfargen på villaksen
Reker og kamskjell

Den søndre bygningen, selve mathallen har 120 utsalgsboder fordelt over to etasjer. Utvalget av matvarer er enormt. Frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk, korn, bakevarer og meieriprodukter.

Markedet er kjent for ferske produkter av god kvalitet. Mye er sikkert kortreist og lokalt, men vi fant også ferske råvarer som hadde reist ganske så langt.

Fristende og delikate kjøttdisker
Spesialbutikker som deler kunnskap og informasjon om produktene som selges. Her kan du velge mellom Hereford, Hereford fra Prince Edward Island eller kjøtt fra dyr som i hovedsak er fôret opp på en rasjon av gress (minimalt med kraftfôr)
Enda flere kjøttferaser frambys på en delikat måte
Markedet hadde både amerikansk og japansk Wagyu. Kjøtt fra den japanske Wagyu-rasen er både sjeldent, veldig ettertraktet og særdeles kostbart. Japansk Waguy kommer i hovedsak fra et bestemt distrikt i Japan (17 prefekturer). Denne butikken framhever Miyazaki som smelter på tunga, eller Nagi med utstrakt preg av umami. Kjøtt fra dyrene i denne disken er sluttfôret på svarte bønner. Bildene avslører kjøttets flotte intramuskulær marmorering.
Lett å bli imponert av en slik kjøttdisk
Ønsker du deg en spesiell type oliven, så finner du den gjerne her på St. Lawrence