november 21, 2024

Stoa for Attalos

En stoa er en overdekket søylehall som i antikken fungerte som et innendørs handletorg. I mange greske og romerske byer dannet stoaen de ytre flankene på den åpne markeds – og forsamlingsplassen. I Athens Agora var det flere stoaer, men den mest kjente av dem var nok Stoa for Attalos.

Det langstrakte bygget dominerer inne på området
Toetasjes bygning

I perioden 1952-1956 gjenreiste amerikanske og greske arkitekter og bygningsarbeidere det som en gang hadde vært en slik søylehall her på torget i Athen. Stoa for Attalos som bygget het, ble som mange andre antikke skatter ødelagt av Heruliene i år 267 AD. Etter ødeleggelsen ble restene av det stolte byggverket brukt i en festningsvegg i nærområdet.

Doriske søyler i yttre søylegang

170 år BC gikk en ung mann med navn Attalos i lære hos filosofen Karneades her i Athen. Noen år senere ble den unge mannen konge. Han fikk tittelen kong Attalos II av Pergamon. I takknemlighet til byen som hadde gitt ham filosofiutdannelse skjenket den unge kongen en overdekket søylehall til Athens befolkning.

Varmt ute, kjølig og luftig under tak

Det langstrakte og forseggjorte bygget ble reist på østsiden av torget. Den nye søylehallen ble på mange måter et eksempel på et arkitektonisk skifte. Bygget var 115 meter langt, og 20 meter bredt. Det var hvit og blå marmor i golv og søyler, og kalkstein i veggene. Det var doble søylerekker i begge etasje. Doriske søyler i den ytre kollonaden, og ioniske i den indre. I byggets andre etasje var det gjerne andre søyletyper som preget kollonaderekkene.  

Flott byggverk….men kun en kopi av den antikke orginalen
Kultstatue av Apollo Patros 400 BC

Det var rundt tjue små rom langs den indre veggen i begge etasjene. Disse fungerte som små butikker. En rekke med dører vendte mot den doble søylegangen, og lys ble sluppet inn gjennom små vinduer i den lange bakveggen. I begge ender av bygget gikk det trapper opp til etasjen over. Bygget var mye i bruk, her var det livlig handel året rundt. Om sommeren ga overdekningen skygge mot den steikende sola, på vinterstid beskyttelse mot regn og vind.

Butikkdørene skimtes innerst i rommet…her er det informasjon og muesum idag
Stoa for Attalos….turistinformasjon

Bygget som ble gjenreist midt på 1950-tallet er en tro kopi av orginalen. Deler av de antikke bygningsrestene er innlemmet i den sørlige delen av nybygget. I dag holder Agora-museumet til her i stoaen. Museet som ble etablert i 1957 har hovedfokus på athensk demokrati, og utstillingene omfatter gjenstander typiske for førkristen tid, den bysantinske perioden og de tyrkiske erobringene.

Pyxides med lokk og en leirskål
Pyxis med lokk med tre terracottahester – offring fra en kvinnegrav på sørlige Tholos 750 BC
Offring fra mykensk gravkammer til velstående Athensk dame, 1400 BC
Keramikkiste

Da ti nye land skulle innlemmes i EU 16.april 2003 så fant den den høytidelige signeringssermonien sted her i Stoa for Attalos.

Toget fra Athen til Pireus passerer Stoaen, og resten av Agoraområdet