Flyturen over Atlanterhavet gikk veldig greit. Lufthansa er ett solid flyselskap med orden i sakene. Her er det alltid god service å få. Å reise med A380 var en flott opplevelse. Flyet trengte rimelig lang rullebane før det kom seg opp i luften. Her var det mange tonn som skulle løftes. I økonomiklassen er det 10 seter i bredden, 3 på hver side og 4 i midten. Filmer og annen underholdning fra flystetet er en selvfølge. På lange flyturer er det alltid greit å kunne bevege seg litt. Ombord i en A380 kan du både ta deg en rundtur i «din» kabin, eller gå litt i trappene mellom de to etasjene i flyet.
Etter å ha landet på JFK hyret vi en taxi som transporterte oss ut til hotellet vårt i Bayside. Området Bayside ligger litt øst for sentrum av New York, i bydelen Queens før du kommer ut til selve Long Island. Vi bodde tre netter på hotellet i Bayside. Transport fram og tilbake til Manhatten blir med lokaltoget. Togturen tok 20 minutter.
Man kjenner ikke helt opphavet til kallenavnet Big Apple, men mange mener at det første gang ble nevnt på 1920-tallet. Big Apple ble tatt i bruk i en stor reklamekampanje på 1970-tallet, og de fleste vet idag at dette er ett synonymt navn for New York. New York er forøvrig både en by og en stat.
Bykjernen har nesten ni millioner innbyggere, og er med det USA sin mest folkerike by. Tar vi med omkringliggende områder så bor det over 20 millioner innbyggere i storbyområdet New York som deles inn i de fem bydelene Manhatten, Bronx, Queens, Staten Island og Brooklyn.
Hovedstaten i staten New York er en liten by som heter Albany. Elva Hudson River skiller byen New York fra staten New Jersey. New Yorks historie strekker seg tilbake til 1500-tallet. Indianerene eide fram til den tid områdene som idag er ett av verdens viktigste økonomiske og kulturelle områder. Både franskmenn, nederlendere og selvfølgelig engelskmennene var sentrale i koloniseringen av New York på 1600-tallet. I 1624 etablerte nederlenderne en koloni på Manhatten som de kalte Nieuw Amsterdam. Engelskmennene overtok byen i 1664, og døpte den da om til dagens navn, New York. Med byggingen av Eire-kanalen på 1800-tallet ble det virkelig vekst i New York. Kanalbyggingen åpnet for vare – og persontransport mellom østkysten, og mer sentrale/vestlige delene av USA.