Vi har bestemt oss for å ta en kjøretur nordover langs østkysten. Målet er den lille byen St. Augustine. Bilturen tar i overkant av 2 timer hver vei.
Den lille byen St. Augustine ligger på Florida’s Atlanterhavskyst, og regnes som USA’s eldste by. Byen ble grunnlagt av spanjoler allerede i 1565, og er dermed 42 år eldre enn de første engelske bosetningene i Jamestown, Virginia (1607) og 55 år eldre enn pilgrimslandingen i Plymouth, Massachusetts (1620).
St. Augustin ble grunnlagt av Pedro Menéndez de Aviles. Seilasen han ledet startet i Cádiz, Spania i 1565. Den 28. august samme år nådde ekspedisjon østkysten av Florida (området som er i dag Cape Canaveral). Dette var festdagen til Saint Augustine of Hippo. Menéndez bestemte seg for å gi dette navnet til bosetningen han etablerte litt lenger nordover.
8. september 1565 går Menéndez i land på det stedet som idag heter St. Augustine. Etableringen av den eldste permanent okkuperte europeiske bosetningen i det som nå er Amerikas forente stater var igangsatt. Den fungerte som strategisk by for spanjolene i området i mer enn 200 år.
I 1965 satte staten Florida igang ett omfattende arbeid med restaurering av gamlebyen. I dag har selve bykjernen omtrent 13 000 innbyggere, omlandet vesentlig mer. St. Augustine er idag en populær turistby. Byplanen fra 1600-tallet med smale gater danner fortsatt basis for byen, og St. Augustine har dermed den eneste urbane bykjernen i USA, der gatemønster og arkitektoniske stemning gjenspeiler spansk byggestil fra det 17 – og 1800-tallet.
En av attraksjonene i byen er the Old Spanish trail monumentet. Denne steinen markerer slutten på «auto highway» som en gang bandt San Diego i California sammen med St. Augustine i Florida. Planlegging og konstruksjon av Old Spanish trail startet i 1915, og ble åpnet for ferdsel i 1929. Veiens navn hyller den spanske arven. Idag går U.S. Highway 80 og 90 langs den samme ruta som Old Spanish trail.
St. Augustine har det eldste skolehuset bygget av tre i USA. Byggeår er ukjent, men man regner med at det er fra begynnelsen av 1700-tallet. Britene brant ned byen i 1702, og skolebygget ble skattebelagt i 1716 så det var i alle fall oppført på det tidspunktet. Læreren og familien bodde i andre etasje, undervisningen foregikk nede i første etasje. Klasserommet var et av de første i USA med undervisning av samlet klasse av jenter og gutter.
På vei ned mot sjøen passerer vi kirka Catedral Bascilica de San Augustine. Kirka er hovedsete for den katolske biskopen her i byen. Bygget ble oppført på slutten av 1700-tallet.
Utenfor kirka fant vi minnetavle og statue av Felix Varela, født på Cuba, oppvokst i St.Augustine. Varela har hatt stor betydning for den katolske kirken i USA. Han var prest, lærer og filosof, og døde i St.Augustine i 1853.
I 1668 ble St. Augustine angrepet av engelskmannen Robert Searle og hans menn. I etterkant av dette raidet begynte man i 1672 med byggingen av borgen Castillo de San Marcos. Borgen som dermed er fra den opprinnelige spanske etableringsperioden ble fullført på slutten av 1600-tallet. Castillo de San Marcos var sentral i beskyttelsen av St. Augustin da engelskmennene angrep og ødela byen i 1702.