september 21, 2024

Hadrians bue

Ikke mange meterne fra Zevstempelet står en stor byport, Hadrians bue. I oldtiden gikk en av de viktige innfartsveiene fra østsiden innover mot sentrum gjennom denne buen. Porten ble reist for å ære den romerske keiseren Hadrian da han ankom byen for å delta på innvielsen av Zevstempelet rundt 130 år AD.

Akropolis skimtes oppe på høyden

Atens befolkning hadde mye å være takknemlig for. Hadrian hadde fullført Zevstempelet, han sto i tillegg bak flere betydningsfulle bygninger i byen, et skolebygg og bibliotek. Hadrian sørget også for å skaffe byen drikkevann. Hadrians akvedukter sto faktisk for tilførsel av drikkevann til Athens befolkning helt fram til 1930.

Porten framstår som en romersk bue, og er i likhet med Zevstempelet bygget av marmor. Det er to inskripsjoner på buen, en for den mytiske kongen Thesevs, den andre for Hadrian. Inskripsjonene dekorerer hver sin side, og ærer begge som grunnleggere av Athen. Det er mulig at det refereres til Thesevs som grunnlegger av den aller første bystaten, og Hadrian som grunnlegger av den «nye» byen.

Buen sett fra Lysikratesgaten
ΑΙΔ’ ΕΙΣΙΝ ΑΘΗΝΑΙ ΘΗΣΕΩΣ Η ΠΡΙΝ ΠΟΛΙΣ (dette er Athen, den antikke byen til Thesevs)

Buen er 18 meter høy og 13,5 meter bred og har en dybde på 2,3 meter. Den er dekorert med korintiske søyler både på øvre og nedre nivå. I dag står den for seg selv helt i utkanten av det store området, vendt mot Lysikratesgaten. Hadrians bue var en gang et gresk mesterverk, godt bevart til nyere tid, men sliter i dag med å takle forurensningene i den sterkt trafikkerte storbyen.  

Buen sett fra Zevstempelet
ΑΙΔ’ ΕΙΣ’ ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΚΟΥΧΙ ΘΗΣΕΩΣ ΠΟΛΙΣ (dette er byen til Hadrian, og ikke til Thesevs