mai 18, 2024

Grand-Pré og den akadiske deportasjonen

Siste post på programmet denne dagen var landskapet Grand-Pré. Her skulle vi hatt mer tid til rådighet. Her var det mye å se, både innen – og utendørs.

Kulturlandskapet ved Minas-bassenget på Nova Scotia er utpekt som «et særegent og enestående eksempel» på hvordan de første europeiske nybyggerne klarte å tilpasse seg til de spesielle naturforholdene på den nordamerikanske Atlanterhavskysten.

Stedet fungerer også som minnesmerke for den akadiske deportasjonen som britene gjennomførte over hele Acadia i perioden 1755-1762. I museet viste de en film om denne hendelsen.

Kanadiske myndigheter kjøpte Grand-Pré Memorial Park i 1957. Det fikk status som nasjonalt historisk sted i 1982. Parken dekker et område på 14 hektar.

I 2012 kom landskapet Grand-Pré mellom Windsor og Wolfeville også med på Unesco’s verdensarvliste.

Det oppdyrkede landskapet ved Minas-bassenget

Området er preget av de sterkeste tidevannssystemene i verden. Tidevannet førte til at jorda her på kysten av Fundybukta ble gjennomtrukket av saltvann. Den akadiske befolkningen som var bosatt i området fra 1680-talet bygget diker og trekulverter for vanndrenering.

I løpet av en generasjons tid så ble de tidligere saltvannsmyrene omgjort til fruktbart jordbruksland. De utvaskede områdene muliggjorde på det viset en kontinuerlig og bærekraftig landbruksutvikling. Det historiske landskapet omfatter både poldere og arkeologiske elementer.

Området ble gjort til en del av verdensarven fordi det er et minnesmerke om en kultur og et samfunnsstyringssystem som fortsatt er i bruk.

En flott park var en del av museumsområdet
Minnesmerke for Henry Wadsworth Longfellow (1807-1882). I 1847 skrev han diktet «Evangeline: A Tale of Acadie». Diktet handler om paret Evangeline Bellefontaine og Gabriel Lajeunesse som ble skilt fra hverandre under deportasjonen. Evangeline ble et symbol på deportasjonen og det akadiske folkets utholdenhet
Kirken og statuen av Evangeline

Landskapet og de arkeologiske funnene framstår som et vitnesbyrd om hvordan de første europeiske menneskene på Nova Scotia ved hjelp av egen kunnskap og kultur klarte å skape et unikt jordbrukslandskap. Her levde de i harmoni med den indianske urbefolkningen, Mi’kmaq-indianerne.

På 1680-tallet flyttet flere franske familier til området som i dag heter Grand-Pré. Et livskraftig og aktivt akadisk jordbrukssamfunn oppsto på kysten av Minas-bassenget. Tidlig på 1700-tallet var Grand-Pré den største av de akadiske bosetningene i området.

Landsbyen de hadde etablert besto av hus, fjøs, stabbur, vindmøller og en egen liten kirke, Saint-Charles-des-Mines. Det bodde 1350 innbyggere i Grand-Pré. Den akadiske befolkningen ved Fundybukta talte om lag 5 000 mennesker.

Minnekirken ble bygget i 1922. Midler til byggingen ble samlet inn hos den akadiske befolkningen på mange steder i Nord-Amerika. Arkitekten René Fréchet fra New Brunswick tegnet kirken i 1700-talls stil fra Normandie
Statuen av Evangeline ble avduket i 1920. Skulptøren het Henri Hébert, Jernbaneselskapet Dominion Atlantic Railway som eide området satte statuen opp nær jernbanestasjonen på området. Jernbaneselskapet tilbød togreiser til parken som lå på strekningen mellom Halifax og Annapolis Royal. Et av lokomotivene som trafikkerte strkningen fikk også navnet Evangeline
Minnesmerke noen hundre meter fra museumsområdet for krigshendelsene som på fransk omtales som La bataille de Grand-Pré. I 1746 etablerte 500 New England-soldater en militærpost i Grand-Pré. I februar 1747 gikk franske styrker til angrep på de britiske troppene som hadde invadert og okkupert landsbyen.

I 1847 skrev den amerikanske dikteren Henry W. Longfellow diktet Evangeline, et eventyr fra Acadia. I diktet skildres livet til ei oppdiktet jente, Evangeline, i tida rundt den store deportasjonen midt på 1700-tallet.

I årene 1755-1762 gikk britiske styresmakter hardt til verks for å kvitte seg med de fransktalende innbyggere i kolonien Acadia helt sør i dagens Canada.

Akadierne ble ansett som en trussel mot britisk styre. Mange av dem motarbeidet okkupasjonen av Acadia og nektet å signere en påtvunget troskapsed til Storbritannia. Mange forholdt seg nøytrale de konflikten som herjet området.

Familier ble slitt i fra hverandre. Grand-Pré regnes i dag som et viktig sted for den akadiske befolkningen. Kirken, statuen, museet, korset og kirkegården dokumenterer alle på sitt vis uretten som ble begått mot et helt folk
John Fr. Herbin kjøpte området, inklusiv kirke og kirkegård i 1907. Tanken hans var å etablere Grand-Pré dom en minnepark for akadierne. I 1909 reiste Herbin et steinkors. Det skulle markere kirkegården. Herbin solgte parkområdet til det kanadiske jernbaneselskapet Dominion Atlantic Railway i 1917

Slaget ved Fort Beausejour som endte 16.juni 1755 ble starten på en britisk offensiv i Acadia. Den britiske guvernøren i området, Charles Lawrence beordret deportasjonen 28.juli 1755.

Den første av en rekke deportasjonskampanjer startet 10. august 1755. Britene gikk hardt fram. Folk ble kastet ut av hjemmene sine. Husene ble brent, og dyra deres slaktet ned.

Akadiske menn måtte bistå britiske tropper i arbeidet med å ødelegge egne landsbyer. Jorda ga britene til nybyggere som var lojale mot Storbritannia. De fleste av disse kom fra New England og Skottland.

De første årene ble flesteparten av de tvangsdeporterte innbyggerne sendt til andre britiske kolonier på østkysten. Massachusetts, Virginia og Maryland tok imot flest immigranter. Georges Island i Halifax havn fungerte som oppsamlingsplass og midlertidig fengsel i forkant av den egentlige deportasjonen.

I bakgrunnen øya Georges Island i Halifax

Fra 1758 skulle forsendelsen i hovedsak gå til Storbritannia og Frankrike. Mange av dem emigrerte videre til spanske Louisiana, hvor «Acadians» etter hvert ble til «Cajuns». Snart utgjorde akadierne den største etniske gruppen i Louisiana.

Mange akadiere forsøkte å unnslippe deportasjonen ved å gjemme seg ved elvene i området. Noen av dem alliere seg med den innfødte befolkningen. Indianerne hjalp akadierne med angrep på britiske soldater og nybyggere.

Geriljakrig og bakholdsangrep ble en del av normalen. Urolighetene var størst i Halifax-området. Guvernøren i Quebec lovet Miꞌkmaq-indianerne dusør for britiske skalper.

Mer enn 80 prosent av om lag 14 000 akadiske innbyggerne ble deportert. Matmangel, sykdom og forlis førte til at nesten halvdelen døde.

Korset står i Hortonville, et par kilometer fra Grand-Pré. Fra dette stedet foregikk utskipingen av den akadiske befolkningen. Her står det også en minneplakett for New England farmers, mennesker fra de amerikanske koloniene som i perioden 1760-1763 slo seg ned på den jorda som den akadieske befolkningen ble tvunget til å forlate.

Fra 1764 tillot den britiske regjeringen at akadiere som var deportert til New England-koloniene kunne få vende tilbake til det som en gang het Acadia. Forutsetningen var at de avla troskapsed til den britisk tronen. De hjemvendte fikk ikke jorda si tilbake. Den var allerede beslaglagt av britiske kolonister.

Mange akadiere fant nytt levebrød som fiskere på vestkysten av Nova Scotia. North – og South Shore på Nova Scotia er i dag kjent som den franske kysten. Britene tillot også spredde grupper med akadiere å bosette seg i New Brunswick og på Prince Edward Island.

Det akadiske flagget har tre farger og ei gul stjerne. Dette huset fant vi på Prince Edward Island. 15 august feires som nasjonaldag for den akadiske befolkningen
Flagget, Le tricolor etoile (tre farger og stjerne). 5000 delegater deltok på den andre nasjonale akadiske kongressen i 1884. Her bestemte de flaggets utseende. Tricoloren skulle minne dem om hjemlandet. Stjernem, Stella Maris ble et symbol på deres skytshelgen, jomfru Maria. Orginalmaleriet malt av Claude Picard i 2005 befinner seg i det akadiske museet på Prince Edward Island. Vi så en kopi i Canadian Museum of history i Ottawa
Utsendelse og hjemkomst, 1755-1800. En del av befolkningen returnerte tilbake til Acadia. Noen med skip, andre gikk til fots. Hjem skulle de uansett. Claude Picard, 1986. Kopi av bildet var utstilt i Canadian Museum of history i Ottawa
De akadiske områdene i 1754

Kilder: whc.unesco. org, Wikipedia, Parks of Canada