november 23, 2024

Hulene i Maastricht

I åsen under Sint Pietersberg fantes det tidligere 800 kilometer med underjordiske ganger. Det var opprinnelig mer enn 20 000 tunneler.

Mange av gangene har nå rast sammen eller blitt ødelagt i forbindelse med uttak av masse i et dagbrudd av nyere dato. Der eksisterer fortsatt om lag 8000 intakte tunneler.

Det er stummende mørkt inne i gangene. Guiden leder an innover i fjellet
Kart inne i hulen som viser oversikt over hulegangsystemet. Området til venstre var eid av kirken, mens de to delene til høyre var eid av lokale godseiere/bønder. For å unngå avgifter på steinblokker som måtte fraktes ut av hulene via annen manns eiendom ble det laget vertikale sjakter. Steinene ble deretter heist ut av gruvene

Fjellet inneholder kalkstein eller mergelstein som bergarten kalles her nede i Limburg. Kalksteinsforekomster oppstår i områder hvor det tidligere har vært grunt hav.

Kalksteinen ble dannet med utgangspunkt i kalsiumrike bestanddeler fra marine organismer. Langvarig trykk- og temperaturbelastning førte til sedimentering.

På senere tidspunkt har erosjonskrefter og landhevinger løftet kalksteinslagene opp i dagen igjen. På det viset endte kalksteinsforekomstene opp som en liten åsrygg her i Limburg.

Tjæretegninger på mange av veggene
Et bilde som illustrerer hvordan tysk påvirkning preget området under første verdenskrig
Et spesielt bildet ble laget til ære for D.C van Schalk. Han sto for karleggingen av mange av «maleriene» inne i de lange tunellene. I dette tilfellet er veggen malt helt svart med tjære. Detaljene er skrapet fram i etterkant

Innbyggerne i Maastrichtområdet fant tidlig ut at kalksteinen kunne nyttes som byggemateriale. I mer enn 800 år hentet arbeidere store steinblokker ut av fjellet.

En arbeider klarte gjerne å hogge 6-7 blokker i løpet av en lang arbeidsdag. Hver blokk veide 450 kilo. Steinene ble hentet ut og fraktet til byggeplassene av hester. Mergelsteinen ble brukt til å bygge hus, klostre, slott og kirker.

Da gruvedriften opphørte ble hulesystemet lekeplass for ungene i nærområdet. Gjennom århundrene har det blitt malt tusenvis av tjæretegninger på veggene inne i gruvegangene.

Under andre verdenskrig ble de underjordiske hulene nyttet som tilfluktsrom av lokalbefolkningen. I en hel måned hadde 30 000 mennesker tilhold i gruvene.

Hulekomplekset ble også nyttet som lager. Militært utstyr og en malerisamling med bilder av mange av de store nederlandske mesterne ble gjemt bort i hulesystemet under den fem år lange krigen.

Inne i hulene er det stabil temperatur (10 grader celsius) og høy luftfuktighet. Ideelt for lagring av verdifulle malerier.

Vi beveger oss mot utgangen. Hulesystemet er helt avstengt, og kan kun besøkes sammen med guide