mai 18, 2024

På tur til Marienplatz

Turen nedover til Tyskland gikk greit bortsett fra en forsinkelse i Bergen. Ett av Widerø sine nye jetfly hadde tekniske problemer, og kunne ikke reparereres denne dagen. Etter to timer var nytt fly på plass, og turen kunne forstette sørover. Etter å ha ankommet Franz Josef Strass airport valgte vi å ta toget inn til sentrum. Hotellet vårt Leonardo, ligger kun fem minutters gange fra hovedjernbanestasjonen.

Det er første dag i München. Dagen kommer vi til å bruke i gamlebyen og området som kalles Marienplatz. Etter å ha spist frokost på en amerikansk restaurant tar vi beina fatt, og går i retning gamlebyen. Området rundt rådhusene på Marienplatz kalles gamlebyen.

Vi går først litt feil, og havner etter hvert ved en av de gamle sjenkestuene i byen, Løwenbraukeller. Øltørsten er forløpig ikke så stor, så vi snur om og vandrer tilbake samme vei som vi kom fra.

Løwenbraukeller
Red circle

Etter å ha gått gjennom den gamle botaniske hagen går vi rett på dette kunstverket. En 12 meter høy rød ring i Elisienstrasse. Ringen er laget av den italienske kunstneren Marco Staccioli og veier hele 14 tonn. Vi passerer en gammel monumental bygning, rettsbygningen i München før vi går mot Karlsplatz som ligger ved inngangen til gamlebyen.

Rettsbygningen i Munchen

Vi passerer Karlsplatz/Stachusplatz, og går deretter inn gjennom en av bymurene, Karlstor. Her har det vært byport siden 1301. Porten het Neuhausertor fram til 1791, da den fikk dagens navn. Porten har opp gjennom tidene gjennomgått mange ombygninger, den siste fra 1898-1901. Karlstor leder inn til handlegata Neuhauser – og Kaufingerstrasse. Her ligger det mange kjøpesentre, butikker og restauranter.

Karlstor
Gamle biter av tidligere bymurer. Bildet er tatt ved bayerishe museum.

Marienplatz oppsto som sentrum og markedsplass da Munchen ble etablert som by i 1158. Navnet har den fått etter Mariasøylen som er plassert midt på plassen. Den elleve meter høye søylen ble satt opp i 1638 for å feire at den svenske okupasjonen i byen var avsluttet. På toppen av søylen står en gullforgylt Maria, byens beskytter. Søylen er omkranset av fire såkalte «puttos» – små guder formet som nakne barneskikkelser, der de slåss mot ulike uhyhyrer som løver og drager.


Puttos i kamp….

Marienplatz omkranses av kirker, og det gamle og det nye rådhuset.

Det gamle rådhuset ved enden av Marienplatz

Du blir gjerne litt lurt her på Marienplatz, og tror at det minste rådhuset er det nyeste. Sånn er det altså ikke, det hvite rådhuset er byens eldste. Det ligger i det østlige området av plassen, og ble bygget på begynnelsen av 1300-tallet. Det gamle rådhuset fungerte som sete for byregjeringen i München fram til 1847. Rådhuset har opp gjennom tidene gjennomgått diverse restaureringer, og det ble nesten totalskadet under andre verdenskrig. Gjenoppbyggingen foregikk på 1950-tallet, med det gotiske uttrykket fra 1500-tallet som utgangspunkt. Økende trafikk medførte utgraving av kjelleren i 1877 og 1934 slik at trafikk kunne passere under bygningen. En storslått festsal inne i rådhuset var åsted for Joseph Goebbels tale 9. novemebr 1938. Denne talen regnes av mange som innledningen til Krystallnatten. Idag fungerer bygningen som leketøysmuseum.

Det nye rådhuset er en stor og monumental bygning som dekker hele nordsiden av plassen. Bygningen brukes daglig av overborgermester, byregjering og byadministrasjon. Den 100 meter lange fasaden er rikelig dekorert. Bygningen har en grunnflate på over 9000 kvadratmeter, og har over 400 rom. På fasaden er det statuer av hertug Henrik Løve, prinsregent Luitpold og stort sett alle hertugene i Wittelsbachdynastiet. Rådhuset ble bygget i flere seksjoner, med byggestart i 1887. Bygningen sto ferdig i 1905, og kontorene ble tatt i bruk året etter.

Neues Rathaus
Ett flott byggverk

Flere ganger hver dag spiller klokkespillet fra 1908. Varighet er 12-15 minutter. Det gjenforteller to historier fra Münchens 1500-talls historie. Klokkespillet omfatter 43 kimende klokker, og 32 livaktige figurer som på bestemte tidspunkt av døgnet beveger seg til entusiasme fra en fullsatt Marienplatz. Den øvre delen viser bryllupet til Hertug Wilhelm V og Renate av Lorraine. Det nedre delen tar for seg traurige tider i München, der byen var utsatt for pest og annen sykdom. I 1517 danset byens bøkkere gjennom gatene og ga på den måten livskraft til byens innbyggere. Dansen symboliserer på denne måten lojalitet til byens herskere gjennom vanskelige tider. Hvert syvende år, danses forøvrig bøkkerdansen i Münchens gater under byens karneval.

Klokkespillet i Neues Rathaus

Ved Marienplatz ligger også byens domkirke, Frauenkirche som er en romersk-katolsk katedral i gotisk stil. På plassen har det liggget kirker siden siste del av 1200-tallet. Dagens kirke ble bygget i perioden 1468-88. De to tårnene er omtrent 98 meter høye. De to karakteristiske kupplene sto ferdige i 1525. Kirken ble sterkt skadet av alliert bombing under krigen, men ble gjenoppbygget i årene etter krigen.

Frauenkirke…

Sydøst for Marienplatz, på Rindermarkt finner vi minner om Henrik Løve, byen grunnlegger. Her ser vi deler av bymuren og det tyskerne kaller Løvetårnet. Tårnet er 23 meter høyt, har syv etasjer og stammer tilbake til 1200-tallet.

Vi traff et villsvin på vår vei mot Marienplatz…