mai 18, 2024

Olympiaparken

Etter noen timer på Flugstation reiste vi med bus, tog og T-bane til Olympiazentrum i München. Det er strålende vær og 21 grader, området viser seg fra sin beste side.

Olumpiatårnet

Olympiaparken ble bygget til sommer-OL i 1972. München skulle være vertsby for arrangementet. Fram til 1938 var området en del av München Oberwiesenfeld flyplass. I tiden etter ble det benyttet som treningsfelt for den tyske hæren. Parkområdet ligger idag fem kilometer nordvest for München sentrum. Parken er todelt, en nordlig del på 330 dekar og en sydlig del på 540 dekar. Parken er åpent året rundt.

Parken deles i to av motorveien
Teltkonstruksjonene

Et massivt tak knytter sammen mange områder i parken, deriblant Olympiastadion, Olympiahallen og det olympiske svømmebassenget. I dag er parken fortsatt vertskap både for tyske og internasjonale sportsarrangementer. Olympiastadion (utendørs) og Olympiahallen (innendørs) er arenaer for internasjonale konserter. Olympiastadion var hjemmebane for Bayern München og TSV 1860 München fram til Allianz arena åpnet i 2005. Banen hadde tidligere plass til 80 000 tilskuere, dette er idag redusert til 69 000 av sikkerhetsmessige årsaker. Olympiahallen har 12 500 sitteplasser.

Innsjøen, anlegget og Olympiastadion
Utsikt over parkområdet

Arkitektene bak parken var Frei Otto og Günter Benish. Både Olympiastadion og området rundt kjennetegnes med sin original arkitektur, med avanserte telttakskonstruksjoner av PVC. Mange av anleggene ligger nedsenket i terrenget under de teltliknende takene. En menneskeskapt innsjø ligger også på området.

Det er gratis å gå inn i parken, og ved å betale inngangsbillett får man tilgang til de fem bassengene, stupebrettene, badstuen og solplenen i svømmesenteret. Den tidligere olympiske boksehallen er omgjort til skøyteområde med drift hele året. Det er mange andre attraksjoner i parken, inkludert Sea Life Aquarium, den olympiske regattabanen og Olympiatårnet med utsiktsplattform.

Utsikt mot sentru..Frauenkirche og Marienplatz

Olympiatårnet ble påbegynt i 1965, og sto ferdig i 1968. Tårnet er 291 meter høgt. Det er bygget i betong. Selve betongsøylen er 248 meter, og på toppen sitter det en sylinder på 43 meter. Du kan kjøpe billett og ta heis halveis opp i tårnet. Heisen beveger seg med en fart på 7 meter pr. sekund så man er raskt oppe. Utsiktspunktet ligger mellom 174-192 meter. Det finnes også en restaurant i tårnet.

Utsiktsområde og restaurant

OL i München huskes hovedsakelig på grunn av de tragiske terrorhandlingene som ble begått mot det israelske laget. I parken er det anlagt et minnested for terroroffrene. Deltakerlandsbyen med separate områder for kvinnelige – og mannlige utøvere ligger på siden av parkområdet. Det var her terrorhandlingene fant sted.

Deltakerlandsbyen….idag

Under de olympiske lekene i München gikk åtte terrorister fra den palestinske terrorgruppen Svart september til angrep i deltakerlandsbyen. Den 5. september 1972 ble den israelske olympiatroppen angrepet. Ni utøvere ble tatt som gisler, to ble umiddelbart drept. Forsøket på å få frigjort utøverne medførte at de ni gjenlevende gislene også ble drept. I tillegg døde en politimann, og fem av terroristene.

Bildet viser hvordan terroristene beveget seg i deltakerlandsbyen fra 1) startpunkt til 2) terrorstedet i Connollystrasse 31

Mark Slavin, en av de elleve terroroffrene hedres på minneplassen. Slavin var født i Minsk i tidligere Sovjetunionen. Slavin var bryter, og ble tidlig ungdomsmester i bryting i hjemlandet. Men som sovjetisk jøde ble han utsatt for antisemittisme. Han emigrerte til Israel kun tre måneder før OL i München, og ble straks tatt opp på det israelske landslaget som bryter. Slavin ble skutt og drept under helikopteraksjonen som fant sted i sluttfasen av terroraksjonen. Bildet under er fra avskjedsfesten til Slavin – før avreise fra Sovjetunionen til Israel.

Minnestedet er tilegnet Mark Slavin, de ti andre terroroffrene, og politimannen som ble drept i terroraksjonen.

Errinnerungsstelle for terroroffrene…..

Idag brukes deltakerlandsbyen som boligområde for studenter. Mange av de lave betonghusene hadde flotte grafittimotiver. Her var det masse kreativitet!

Kort vei fra deltakerlandsbyen til Olympiatårnet…

På husene hang det skilt med presentasjon av mannlige – eller kvinnelige deltakere i München-OL med etternavn som begynte på en bestemt bokstav…her kvinner med etternavn som begynner med A. Norske Trine Andresen står i oversikten, beste plassering 14. plass i turn under lekene.